Nyheter

Obama: Iran ”statlig sponsor av terrorism”

Gulfstaterna har rätt att vara oroliga för Iran eftersom det är en ”stat som stöder terrorism”, sade USA:s president Barack Obama på onsdagen.

”Det är tydligt att Irans aktiva beteende i olika länder i regionen är farliga och destabiliserande. Iran är en statlig sponsor av terrorism. Det stöttar Assad regimen i Syrien. Den stödjer Hizbollah i Libanon och Hamas i Gazaremsan. Så länderna i regionen har rätt att vara djupt oroat över Irans verksamhet, särskilt dess stöd för våldsamma grupper inom gränserna för andra nationer”, sade Obama i en intervju med den Londonbaserade arabiska tidningen Asharq al-Awsat, inför toppmötet på Camp David på torsdagen.

De viktigaste prioriteringarna för toppmötet på Camp David är att ”ytterligare stärka våra nära samarbeten, inklusive vår säkerhetspolitiska samarbete samt diskutera hur vi tillsammans kan möta gemensamma utmaningar. Det ingår att arbeta för att lösa konflikterna i Mellanöstern som har tagit så många oskyldiga liv och orsakat så mycket lidande för människorna i regionen”, sade Obama.

Obama väntas informera delegaterna från Gulf-länderna om kärnteknikavtalet med Iran .

”När det gäller Irans framtid, kan jag inte förutsäga Irans interna dynamik. Inom Iran, finns det ledare och grupper som i årtionden har definierat sig som motståndare till både USA och våra regionala partner”.

”Jag räknar inte med att ett kärnteknikavtal ska ändra detta. Som sagt, det är också möjligt att om vi lyckas ta itu med kärnteknikfrågan och Iran börjar befrias från vissa kärnteknikrelaterade sanktioner, kan det leda till fler investeringar i den iranska ekonomin och större möjligheter för det iranska folket, som skulle kunna stärka händerna på mer moderata ledare i Iran. Fler iranier kan se att ett konstruktivt engagemang, inte konfrontation, med det internationella samfundet är en bättre väg”, sade Obama.