Nyheter

Iran hotar med krig om hjälpfartyg till Jemen angrips

Shahed shipEn högt uppsatt iransk befälhavare varnade att “en attack mot det iranska hjälpfartyg som transporterar humanitärt bistånd till Jemen kommer att orsaka krig i regionen.”

Ett angrepp på Nejat (räddningsfartyget) kommer att tända krigets lågor” i regionen och “denna eld kan inte släckas eller kontrolleras”, sade den iranska befälhavaren i en intervju med den arabiskspråkiga nyhetskanalen al-Alam på tisdagen.

“USA och Saudiarabien bör veta att Irans återhållsamhet har en gräns”, tillade han.

Den 34:e flottenheten har ett speciellt ansvar och det är att skydda iranska hjälpfartyg, sade amiral Hossein Azad.

Iranska regimen uppgav på tisdagen att godsfartyget Shahed avseglade i måndags från Iran och är på väg till den jemenitiska hamnstaden Hodaida. Hamnstaden kontrolleras av Huthirebeller som stöds av iranska regimen under den pågående maktkampen i Jemen.

Vita husets talesperson Josh Earnest reagerade på rapporterna och sade i ett budskap till Teheran att hjälpfartyget borde ankra i grannlandet Djibouti och uppmanade Iran att följa FN:s riktlinjer för att sända bistånd till Jemen.