Folkliga protester, Nyheter

Omfattande arresteringar efter veckans protester i Mahabad

MahabadIranska regimens säkerhetsstyrkor arresterade närmare 700 personer till följd av torsdagens folkliga protester i den kurdiska staden Mahabad, enligt rapporter till FFFI. Styrkor från revolutionsgardet tillsammans med agenter från underrättelsetjänsten har arresterat flera människor i staden på offentliga platser och efter räder mot bostäder, enligt uppgifter till FFFI. De frihetsberövade har förts till staden Orumiyeh i bussar. Ett antal har också skickats till fängelser i andra städer som Miandoab och Naqadeh.

kurdish-iranAmnesty International sade i ett uttalande på fredagen, den åttonde maj, att regimens säkerhetsstyrkor måste visa återhållsamhet och avstå från att använda onödigt övervåld när de bemöter demonstrationer i Mahabad, en stad i iranska provinsen Västazarbaijan som har en kurdisk majoritet.

Regimen har också mobiliserat sitt repressiva säkerhetsorgan från andra städer i provinsen och skickat stora förstärkningar till Mahabad i form av kravallpolis, styrkor från revolutionsgardet och Basij-styrkan samt underrättelseagenter.

Dessa styrkor håller en betydande närvaro i staden och upprätthåller i själva verket ett oannonserat utegångsförbud. De förhindra människor från att samlas i grupper särskilt i de centrala delarna av Mahabad. De kontrollerar dessutom stadens infarter, stationer och all trafik till och från Mahabad.

FFFI rapporterade i torsdags om våldsamma protester i den kurdiska staden Mahabad i samband med en demonstration mot iranska regimens säkerhetsstyrkor som anklagades för en ung kvinnas självmord tidigare i veckan.

Upprinnelsen till folkets vrede var en tragisk händelse i förra veckan som utspelade sig på Tara Hotell i staden. En ung hotellvärdinna, identifierad som Farinaz Khossravani, 26 år, tog då sitt eget liv genom att hoppa ut genom ett fönster för att undkomma bli våldtagen av en agent från ett av regimens säkerhetsorgan som bodde på hotellet.

Iranska regimen svarade med att attackera de folkliga protesterna med tårgas och BB kulor (luftgevär). Flera demonstranter skadades under dessa attacker. Protesterna omvandlades snabbt till en protestaktion mot regimen och demonstranterna brände den högsta andlige ledaren, Khameneis bilder och skanderade slagord mot prästerskapet som ”död åt diktatorn” och ”död åt Basij-styrkan”. Enligt uppgifter stormade demonstranterna även underrättelsetjänstens kontor i staden.