Folkliga protester, Nyheter

Arbetaraktivister i Iran arresterade inför Internationella arbetardagen

Iranska regimens säkerhetsorgan har arresterat minst fem ledare för arbetarrörelsen i Iran inför årets firande av Internationella arbetardagen, den första maj. Dessa arresteringar kommer i samband med en månad av intensivare arbetarprotester och ökade antal strejker i landet samt arresteringar av individer som organiserar eller deltar i arbetarprotester.

”[Iranska regimens] regeringen ser mobilisering av arbetare som en risk mot den nationella säkerheten”, sade Hadi Ghaemi, verkställande direktör för den Internationella kampanjen för mänskliga rättigheter i Iran (The International Campaign for Human Rights in Iran, ICHRI). ”Arbetare bör tillåtas att fredligt försvara sina gemensamma intressen utan att riskera långa fängelsestraff”, sade han till MR-organisationen, ICHRI:s hemsida.

Regimens säkerhetsorgan arresterade, Ebrahim Maddadi och Davood Razavi, två medlemmar från fackföreningen för busschaufförer i Teheran och dess förorter (the Union of Workers of the Tehran and Suburbs Bus Company), i deras hem den 29 april. Två andra arbetaraktivister, Mahmoud Salehi och Osman Ismaili, greps i staden Saqez i Kurdistan-provinsen den 28 april. Den 25 april arresterade civilklädda agenter från regimens säkerhetsorgan arbetaraktivisten Reza Amjadi i staden Sanandaj, Kurdistan, rapporterar ICHRI på sin hemsida.

Oberoende fackföreningar är förbjudna i Iran och arbetare som strejkar får ofta sparken och riskerar fängelse. Ledare för arbetarrörelsen möter långa fängelsestraff på falska grunder och godtyckliga anklagelser med hänvisning till den nationella säkerheten.

Trots dessa repressiva åtgärder från regimen ökade antalet strejker och arbetarprotester inom många sektorer i Iran under det senaste året. Detta eftersom decennier av ekonomisk misskötsel har slagit hårt mot landets ekonomi och arbetare i landet tvingas axla stora delar av denna ekonomiska börda.

Cirka 70% av arbetarna i dagens Iran har ett lön som är under den officiella fattigdomsgränsen. Cirka 90% av alla kontrakt för arbetare i Iran är tillfälliga vilket gör att de har varken någon försäkring eller något skydd.

”Genom tusentals strejker och arbetarprotester under 2014 visade ni [arbetare i Iran] att ni har rest er för att stoppa lidandet för den stora majoriteten av iranska folket. Prästerskapets envälde är ansvarig för all denna smärta och detta lidande eftersom det använder Irans rikedomar och frukten av ert arbete till att stärka sitt eget grepp om makten och garantera sitt eget överlevnad”, skriver Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s arbetarutskott i ett uttalande på onsdagen.

”Så länge prästerskapet är vid makten, kommer situationen för vårt folk, och framför allt för arbetarna i landet, att bli allt sämre och deras lidande kommer att öka för varje dag. Tiden för att förverkliga iranska folkets demokratiska aspirationer är här. Det är tid att störta prästerskapets envälde genom att arbetare och den unga generationen i Iran reser sig för frihet och demokrati samt för att radera prästerskapets förtryck och deras astronomiska plundring av iranska folkets välstånd”, skriver NCRI:s arbetarutskott i sitt uttalande där det även gratulerar den Internationella arbetardagen till samtliga arbetare och arbetarrörelser i Iran.