85 avrättningar i Iran under en vecka

Baserat på rapporter från människorättsaktivister i Iran har iranska regimen avrättat minst 85 fångar under den senaste veckan (från 12 till 20 April).

Idag den 20 april hängdes fyra fångar tidigt på morgonen i Urmia-fängelset rapporterar MR-aktivister.

Den 18 april hängs två män offentligt i staden Shiraz och Mehriz, enligt rapport.

Fredag den 17 april avrättades minst 16 fångar genom hängning i städerna Birjan och Mashhad.

Den 14 april hängdes 19 fångar och dagen efter den 15 april, avrättades fem andra i Gohardasht-fängelset.

Måndagen den 13 april avrättades 14 personer genom hängning i Gezelhesar-fängelset och Gohardast-fängelset i Staden Karaj, två mil utanför huvudstaden Teheran. Samma dag hängdes fyra fångar i staden Esfahan.

Ett stort antal av offren var under 30 år och var bland de fångar som hade protesterat mot senaste vågen av kollektiva avrättningar i Ghezelhessar-fängelset i augusti förra året.

Fångarna avrättades anklagade för narkotika brott eller mord.

15 politiska fångar i det ökända Gohardasht-fängelset i staden Karaj, väster om Teheran, startade en hungerstrejk i onsdags, den 8 april, i protest mot att tre av deras medfångar förts till isoleringsceller efter att fängelsevakter attackerade fångarna under påskhelgen.

Över 70 % av dessa avrättningar har utförts i hemlighet och prästerskapets regim har inte publicerat någon information.

Det rapporteras om att iranska regimen planerar att avrätta 200 dödsdömda fångar i Gohardasht- och Ghezelhessar-fängelset.

Fångarnas anhöriga har ombetts att besöka fängelset för att träffa sina nära och kära för en sista gång.

Prästerskapets regim har flyttat många av dessa fångar till andra fängelser i närliggande städer, däribland Hassanabad Varamin och centralfängelset i Qazvin, av rädsla för fångarnas protester.