Nyheter

Iranska regimen söker konfrontation med Saudiarabien

Iranska regimen har skickat en konvoj med mellan sju till nio fartyg, en del med vapen, mot Jemen i ett möjligt försök att åter leverera vapen till shiamuslimska Huthirebeller, rapporterar nyhetssidan The Hill på fredagen genom att citera två tjänstemän för USA:s försvarsdepartement. En av tjänstemännen tillade att den iranska konvojen kan försöka lägga till i en hamn i staden Aden, som Huthirebeller har tagit över.

Tjänstemän fruktar att detta drag skulle kunna leda till en konfrontation med USA eller andra medlemmar av den saudisk-ledda koalition som idag upprätthåller en sjö- och luftblockad mot Jemen för att strypa vapenleveranser till Huthirebeller. Saudiarabien och Egypten har placerat ut fartyg runt Jemen att upprätthålla sjöblockaden.

Den saudisk-ledda bombkampanjen mot Iranstödda Huthirebeller i Jemen, som lagt stora delar av landet under sig och avsatt landets legitima president, är idag inne på sin fjärde vecka.

De iranska konvojen skickas till Jemen samtidigt som regimen i onsdags lade fram ”en fredsplan” till FN för att ”lösa krisen” i Jemen. I ett brev till FN-chefen Ban Ki-Moon på fredagen skriver regimens utrikesminister Javad Zarif att ”det är av yttersta vikt att det internationella samfundet effektivt försöker stoppa de ”meningslösa luftangreppen” och får till ett eldupphör”, rapporterar TT.

Jemens regering avvisar dock iranska regimens fyrapunktsplan, sade en talesman på lördagen enligt Reuters. USA och den saudisk-ledda koalitionen har också avvisat denna ”fredsplan”.

FFFI rapporterade den nionde april med hänvisning till regimens egna medier att prästerskapet i Iran har beslutat att ”skicka en jagare och ett annat fartyg från sin flotta till vattnen nära Jemen”. Habibollah Sayyari amiral vid regimens flotta sade då att “fartygen utgör en del av den iranska kampanjen mot pirater i området, vilken syftar till att säkra sjövägar för fartygen i regionen.”

Vad som är ovanligt med iranska regimens senaste drag är att den inte försöker dölja sitt beslut från tidigare denna vecka att skicka flera fartyg till Jemen, sade tjänstemän. Istället verkar de försöka förmedla detta till USA och dess allierade i Persiska viken. Det är inte klart vad som kommer att hända när den iranska konvojen närmar sig Jemen.

USA:s militärtjänstemän är oroade över att Irans stöd för shiamuslimska Huthirebeller i Jemen kan utlösa en konfrontation med Saudiarabien och störta regionen i ett sekteristiskt krig.

En högt uppsatt tjänsteman för amerikanska utrikesdepartementet, Gerald Feierstein, sade tidigare i veckan att USA ”ska försöka säkerställa att vapenembargot från FN:s säkerhetsråd mot Huthirebellernas ledare efterlevs”.

“Vi ska följa detta mycket noga och undersöka mycket noggrant varje försök att bryta embargot”, berättade Feierstein inför representanthusets utrikesutskott.

Amerikanska tjänstemän säger till The Hill att de är osäkra på varför Iran gör detta fräcka drag.

En teori som de har är att den saudisk-ledda koalitionen har blockerat samtliga flygvägar till Jemen och därför finns det inga andra alternativ för att fylla på Huthirebellernas lager.

En annan teori är att iranska regimen försöker distrahera koalitionen från ett annat fartyg som den har ansträngt sig hårt för att dölja och som idag har lagt till i en hamn i Oman, ett land som är en potentiell landsväg för smuggling av vapen till Jemen.

Ännu en teori är att iranska regimen vill tvinga fram en konfrontation med Saudiarabien som den anser sig kunna vinna. Detta eftersom prästerskapet i Iran betraktar den saudiska militären som svag och misstänker att USA saknar viljan att stödja sin allierade i Persiska viken.

Prästerskapets högsta andlige och politiske ledare, Ali Khamenei, hånade Saudiarabien på Twitter i förra veckan genom att kalla landets militär för ynklig och vara mindre än Israels.

Iranska regimens president Hassan Rohani riktade skarpt kritik mot Saudiarabien i ett tal på lördagen. Han varnade den saudiska kungafamiljen i Riyadh för att den kommer att skörda hatet den sår i Jemen genom sin bombkampanj, rapporterar Associated Press från Teheran.