Engagemang, Nyheter

Minnesceremoni för oppositionens martyrer i Stockhom

FFFI Stockholm –  En stor grupp exiliranier och sympatisörer av den iranska motståndsrörelsen, Folkets mojahedin deltog i en manifestation på Sergels torg i Stockholm på lördagen, den 11 april, för att högtidlighålla minnet av de Ashraf-invånare som föll offer för irakiska styrkors dödliga räd mot deras hem i Camp Ashraf, den åttonde april 2011.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den åttonde april 2011 attackerades Camp Ashraf med militärfordon, beväpnade irakiska styrkor och kravallpolis, vilket ledde till att 36 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin dödades och minst 300 andra skadades.

Deltagarna under lördagens manifestation uttryckte sitt stöd för iranska oppositionsmedlemmar i Camp Liberty och uppmanade amerikanska regeringen och FN att ta sitt ansvar och säkerställa lägerinvånarnas rättigheter och säkerhet.

Ca 3000 medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin, som tidigare var bosatta i Camp Ashraf norr om Baghdad, flyttades 2012 till den tidigare amerikanska militärbasen Camp Liberty utanför Bagdad efter ett samförståndsavtal mellan irakiska regeringen och FN i december 2011. Detta som ett första steg i processen att flytta dem från Irak till tredje länder. Men hittills har världssamfundet och USA, som har det största ansvaret för deras säkerhet, svikit lägerinvånarna genom att inte hålla sina tidigare löften och försäkringar om att säkerställa lägerinvånarnas säkerhet och välbefinnande.