Artikel, Iranier i Sverige

Expressen – Kravet på landslaget: Stoppa Iran-matchen

Golpar ParvandeSveriges vänskapsmatch mot diktaturen Iran på Friends arena har föregåtts av kontrovers.

Nu har en grupp svensk-iranska idrottsprofiler skrivit en debattartikel på SVT Opinion där man manar till bojkott.

– Vi vill stoppa matchen, säger landslagsmeritade gymnasten Golpar Parvarde.

Det är en diger uppsamling skribenter som ligger bakom debattartikeln på SVT Opinion. Texten är författad av Golpar Parvarde, som har erfarenhet från det svenska damlandslaget i gymnastik, Edwin Tehrani, bronsmedaljör i VM och EM i tyngdlyftning, Akbar Parizani, tidigare medlem i iranska fäktningslandslaget, Mohammad Darafarin, före detta tränare i iranska Homa FC och Khosro Parvarde, fotbollstränare i division ett.

Debattörerna argumenterar för att svenska fotbollslandslagets vänskapsmatch mot Iran aldrig borde äga rum.

”En vänskapsmatch legitimerar endast en brutal regim och är en propagandaseger för ett medeltida skräckvälde som överlever genom repression samt export av terrorism och fundamentalism. Därför borde alla progressiva krafter och demokrativänner i Sverige verka för att matchen inte bara bojkottas utan även stoppas!”, skriver författarna.

”Ett otroligt stort problem”
I texten nämns att iranska idrottare som inte har följt regimens riktlinjer, däribland fotbollslandslagsspelaren Habib Khabiri och volleybollspelaren Fruzan Abdi, har blivit avrättade.

Golpar Parvarde menar att svenska landslaget har ett ansvar att ta ställning.

– Idrottarna som representerar det iranska landslaget är nånstans en produkt av regimen. Är du inte på deras sida och är regimvänlig så får du inte representera Irans nation. Och den här produkten tas nu emot av Sverige. Det är ett otroligt stort problem. Genom att ta emot fotbollslandslaget har de accepterat Iran som diktatorisk regim, säger hon.

I en intervju med SportExpressen hävdar Karl-Erik Nilsson att ett motkrav ställdes på Iran för att vänskapsmatchen skulle bli av: en flicklandskamp ska spelas mellan Sverige och Iran. Men Parvarde tycker inte att det håller som en förmildrande omständighet.

– Det lyfter mest upp Sveriges förträfflighet. Problematiken finns fortfarande kvar, den bara skyls över. Som du hör själv, det är ett kanonbra sätt att få Sverige är framstå som fläckfritt när det egentligen är befläckat.

Vad hoppas ni uppnå med den här debatten?

– Vi vill få till ett fördömande och stoppa matchen. Men som ett andra steg vill vi visa att man kan ha en värdering som bygger på att man inte ska samarbeta och ha den här relationen till ett diktatoriskt land som kväver sitt folk.