Nyheter

FN:s biståndspengar leder till avrättningar i Iran

FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC, är på väg att färdigställa ett nytt femårigt bidragspaket till Iran som ska gå till att bekämpa narkotikahandeln. Detta trots att narkotikabrott är belagt med dödsstraff i Iran och flera organisationer visat på sambandet mellan biståndet och avrättningar, skriver SVT Nyheter.

– Det här är ett system som tydligt inte går ihop med vad europeiska länder anser vara standard när det kommer till mänskliga rättigheter, säger Dan Dolan från organisationen Reprieve, som arbetar mot dödsstraff, till kanalen.

Reprieve är en av organisationerna som undersökt kopplingen mellan biståndet och avrättningarna.

I en rapport från 2014 visade man att bistånd som skickats till Iran direkt kan kopplas till gripanden och avrättningar av tusentals människor.