Artikel, Mänskliga Rättigheter

Rätt av Wallström stå upp för mänskliga rättigheter

aftonbFörenade Föreningar för ett Fritt Iran, med exiliranier som har personlig erfarenhet av iranska regimens tortyr och hot, uppmanar allmänheten och alla demokrativänner att stödja utrikesministerns strävan att främja mänskliga fri- och rättigheter på den internationella arenan, skriver FFFI i debattartikel i Aftonbladet, den 17 mars. 

Utrikesministern Margot Wallströms strävan att föra en svensk utrikespolitik som står upp för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter är ett steg i rätt riktning. Vi måste våga kritiserar brott mot mänskliga rättigheter i de länder där repression utgör en odelbar del av politiken.

Det är beklagligt att Arabförbundet fördömer utrikesministern istället för att låta henne tala och ta till sig av eventuell kritik. Precis som utrikesministern påpekar har varken hon eller Sverige något att skämmas för.

Mellanöstern står idag inför ett vägskäl med en kamp, inte mellan olika religionsinriktningar, utan mellan ett fåtal som vill hålla sig kvar vid makten genom despotism och de miljontals som vill vara fria från förtryck med möjlighet att fullfölja sina drömmar.

Senaste tidens terrordåd i Paris och Köpenhamn visar att Europa inte är immun mot de fundamentalistiska krafterna i Iran eller i Saudiarabien som vill dominera Mellanöstern.
Inför dessa verkligheter är det bara positivt att Sverige bryter sitt vapenavtal med Saudiarabien. Vi hoppas på samma bestämda linje mot regimen i Iran.

Det är en välkommande utveckling för dem i Mellanöstern som kämpar för frihet, oftast med stora personliga uppoffringar.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, med exiliranier som har personlig erfarenhet av iranska regimens tortyr och hot, uppmanar allmänheten och alla demokrativänner att stödja utrikesministerns strävan att främja mänskliga fri- och rättigheter på den internationella arenan.