Michael Mullen: Iran svårare utmaning än ISIS

En tidigare amerikansk försvarchef och främste yrkesmilitäre rådgivaren till både George W. Bush och Barack Obama, sade på söndag att Iran utgör ”en mycket svårare utmaning” än terroristgruppen ISIS.

Iran är en ”oerhört komplext land som vi inte förstår mycket väl. Vi har inte haft förbindelser med dem i 35 år,” sade  den pensionerade Admiralen Michael Mullen i intervju med tv-kanalen NBC.

USA kommer att acceptera iranska miliser rollen i kampen mot ISIS i norra Irak. Medan den främsta prioriteringen är att besegra ISIS, men det är värt att komma ihåg att den iranska regimen begått terrordåd, som ledde till kriget i Irak.

”Att arbeta tillsammans på ett konstruktivt sätt att eliminera först-prioriterande hot i Irak, tror jag inte öppnar dörren för att acceptera vilka de är och vad de har gjort tidigare”, sade Mullen. ”Och när vi är klar med ISIS, jag tror att den relation vi har med Iran, med tanke på vad de har gjort så länge, kommer att baseras på att eliminera dessa typer av terroristaktiviteter som är uppenbart i hela regionen .

Även Senator Roger Wicker, Mississippisenatorn, sade att han inte har förtroende för att Iran kommer att följa ett eventuellt avtal. Wicker var en av 47 senatorer att underteckna ett öppet brev till iranska ledare denna vecka.

”De är den främsta exportör av terrorism runt i den regionen,” berättade Mississippi republikanska till Chuck Todd i en efterföljande intervju.