Nukleärt, Nyheter

Iran överlämnar inte viktig information om sitt kärnprogram, säger IAEA:s chef

Iran har ännu inte överlämnat viktig information till Internationella atomenergiorganet (IAEA) som utreder Teherans kärnteknik verksamhet, det sade chefen för FN:s kärntekniska övervakningsorgan Yukiya Amano på måndagen enligt internationella medier.

”IAEA väntar fortfarande på att Iran ska ge förklaringar som gör det möjligt för organet att reda ut två utestående praktiska åtgärder”, berättade Yukiya Amano för organets styrelse i Wien under måndagen. Hans kommentarer upprepar FN-organets farhågor över iranska regimens kärnteknikprogram som också fanns med i IAEA:s senaste rapport.

Diplomater är tveksamma huruvida de kvarstående frågorna i FN:s utredning kommer att lösas innan ett [slutgiltigt] avtal mellan Iran och den så kallade P5+1-gruppen (eller EU3+3) med USA, Storbritannien, Frankrike, Kina, Ryssland och Tyskland, rapporterade Reuters.

Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua citerade IAEA-chefen som säger i ett uttalande till måndagens styrelsemöte i Wien att ”Organet kan inte ge trovärdiga försäkringar om att det inte finns odeklarerade kärnämnen och kärntekniska aktiviteter i Iran, och kan således inte dra slutsatsen att all kärnämnen i Iran används för fredliga aktiviteter”.

Yukiya Amano tillade att IAEA står redo att påskynda sina insatser för att finna lösning på alla kvarstående frågor men att ”denna process inte kan fortsätta för evigt”.

En ny opinionsundersökning i USA visar samtidigt att en stor majoritet av amerikanerna, 77 procent ser iranska regimens möjligheter att skaffa kärnvapen som ett ”kritisk hot” mot sitt land.