Nyheter

Basij-miliser kräver att Frankrikes ambassad i Iran ska stängas

Hundratals medlemmar från iranska regimens paramilitära styrka, Basij-milisen, tillsammans med regimtrogna studenter och civilklädda agenter samlades utanför Frankrikes ambassad i Teheran på måndagen för att protestera mot senaste bildomslaget på satirtidningen Charlie Hedbo.

Charlie Hedbo publicerade en bild på profeten Mohammed på sin förstasida efter terrorattacken mot tidningen där12 människor dödades däribland fyra välkända satirtecknare.

Demonstranter skanderade, ”Död åt Frankrike, död åt Sionism”.

Ahmed Tavakoli, en konservativ ledamot i iranska regimens parlament Majlis, sa i ett tal till demonstranterna att ”terrorattacken verkar vara fiktivt och utförd av CIA och Mosad”.

Demonstranterna krävde också att Frankrikes ambassad ska stängas och att den franska ambassadören ska utvisas från landet. Demonstranterna skanderade ”om vi inte river ner byggnaden över deras huvud är det bara för att det högsta andlige ledaren inte tillåter det”.

Frankrike hade meddelat sedan tidigare att landet stänger sin ambassad i Teheran under måndagen. Detta av rädsla för att medlemmar ur regimens Basij-milis ska storma ambassaden likt det som hände i 2011, när Basij-miliser attackerade och vandaliserade den brittiska ambassaden i Teheran i samband med en protestaktion mot brittiska sanktioner mot Iran.