Nukleärt, Nyheter

Iran: vi behöver 12 gånger mer anrikat uran inom åtta år

Chefen för iranska regimens atomenergiorgan (IAEO) Ali Akbar Salehi höll under söndagen fast vid Teheranregimens krav på ökad urananrikning, endast dagar innan iranska regimen och världens sex stormakter ska återuppta de infekterade förhandlingarna i Genève, rapporterar Agence France-Presse (AFP) under helgen.

Ali Akbar Salehi, tidigare utrikesminister och kärnteknikförhandlare för iranska regimen, hävdade att Iran inom åtta år kommer att behöva 12 gånger mer anrikat uran än vad landet har idag.

”Vi producerar för närvarande 2.5 ton anrikat uran [om året] men kommer att behöva 30 ton [om året] så småningom”, rapporterar iranska regimens officiella nyhetsbyrå IRNA genom att citera IAEO-chefen, Salehi.

”De [världens sex stormakter] vägrar … och kräver att vi minskar antalet centrifuger. Vi måste ha denna rättighet inom åtta år … [och] vi är redo att göra detta i flera steg. De kan få bestämma det första steget men vi vill bestämma det sista”, tillade Salehi.

Salehi upprepade dessutom i sina kommentarer ett tidigare krav från iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, från juli förra året om att Iran måste ha en framtida anrikningskapacitet som motsvarar 190.000 SWU (Separative work unit).

Han kommenterade även en tredje svårighet för samtalen, nämligen tidsperioden för förtroendeskapande åtgärder som västvärlden anser nödvändiga för att kunna säkerställa att Teheranregimens kärnteknikprogram endast har fredliga ändamål.

”Vi vill att denna tidsperiod ska vara mindre än 10 år”, sade Salehi och noterade samtidigt att världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen, vill se en tidsperiod på mellan 10 till 20 år.