Nukleärt, Nyheter

Iran ska presentera nya framgångar inom kärnteknik

Biträdande chefen för iranska regimens atomenergiorgan (IAEO) Asqar Zarean tillkännagav på onsdagen, den sjunde januari, att ”Iran planerar att presentera nya kärntekniska framgångar den nionde april”, rapporterar revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars under helgen.

”AEOI har förvärvat teknik för produktion av olika lasertyper och det finns ytterligare framgångar som snart kommer att presenteras”, sade Zarean i ett tal inför ett antal regimtjänstemän under en turné i landets kärnteknikanläggningar i Fordo, Natanz och Esfahan.

Zarean betonade att ekonomiska straffåtgärder [mot Iran] inte kunde undergräva landets beslutsamhet att göra framsteg i användning av civil kärnteknik och meddelade samtidigt att nya landvinningar från iranska kärnteknikexperter ska presenteras den nionde april, en dag som iranska regimen har utnämnt till Nationella kärnteknikdagen.

Chefen för iranska regimens atomenergiorgan Ali Akbar Salehi meddelade sent i december förra året att AEOI:s experter hade byggt sju nya toppmoderna lasersystem för medicinska tillämpningar.

Zareans kommentarer kommer samtidigt som USA:s utrikesminister John Kerry ska möta iranska regimens utrikesminister Javad Zarif imorgon i Genève för att diskutera Irans kärnteknikprogram inför en ny omgång av kärntekniksamtal mellan Teheranregimen och världens sex stormakter.