Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Avrättningarna i Iran fortsätter obehindrat i det nya året

Iranska regimen fortsätter genomföra grymma och omänskliga dödsstraff i det nya året. Minst 20 personer har blivit avrättade under första veckan av 2015.

Tre män avrättades i staden Torqabeh i provinsen Khorasan (nordöstra Iran) genom offentlig hängning, rapporterade iranska medier på måndagen.

Två av männen var identifierade som ”Mehdi V” och ”Ehsan K”. De var dömda till döden för att ha våldtagit en ung kvinna i en av byarna i närheten av Torqabeh. Den tredje mannen var identifierat som ”Mahmood K” och var dömd till 100 piskrapp och offentlig avrättning för att ha hotat och våldtagit kvinnan, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

Enligt inofficiella källor avrättade iranska regimen 14 fångar genom hängning i tre olika fängelser den första januari. Bland offren fanns fyra kvinnor vilka avrättades i staden Bam.

Iranska regimen är den regim som avrättar flest människor per capita i världen. Mörkertalet är stort men FFFI:s egna beräkningar visar att över 700 personer var avrättade i Iran under 2014. Iranska regimen och dess medier har däremot rapporterat om total 242 fall.

Under 2013 avrättade iranska regimen minst 625 personer, däribland 29 kvinnor och politiska fångar, men endast 373 fall av dessa var rapporterade av regimens medier.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons senaste rapport till generalförsamlingen om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, som presenterades i oktober i år, uttryckte oro över senaste tidens rapporterade ökning av antalet avrättningar i landet. Rapporten uttryckte även oro för avrättning av minderåriga i Iran.

Den 19 december 2014 antog FN:s generalförsamlingen en resolution som fördömde iranska regimens grymma och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran.