Nyheter

7000 gardister från Irans Quds-styrka aktiva i Irak

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) varnade i ett uttalande på fredagen för en ökad närvaro av gardister från iranska regimens terroristgrupp, Quds-styrkan (QF), i Irak.

QF tillhör regimens paramilitära styrka revolutionsgardet och har ansvar för dess utlands verksamhet med uppdrag att exportera prästerskapets “Islamiska revolution” genom hemliga terroraktiviteter utanför Irans gränser.

NCRI hänvisade till information inifrån iranska regimen som det kommit över och sade att antalet gardister från QF i Irak nu uppgår till 7000. Uppgifterna visar att dessa gardister har till stor del varit stationerade i provinserna Bagdad, Diyala och Salah ad-Din samt i städerna Samarra, Karbala, Najaf, Khaneqain, Sa’adiyah och Jaloula. På flera av dessa områden har ett stort antal befälhavare och experter från regimens revolutionsgarde följt med dessa gardister.

Uppgifterna avslöjar också att iranska regimens stridsflygplan har gjort flera flygningar över Irak sedan början av november i år och att de idag genomför militära uppdrag i provinserna Diyala och Salah ad-Din.

NCRI påpekar i sitt uttalande att revolutionsgardets och QF:s närvaro i Irak är ett uppenbart brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner mot Iran som förbjuder iranska regimen från att importera eller exportera vapen och militära tjänster. Dessa resolutioner belägger QF:s högsta befälhavare, terroristen Qassem Suleimani med reseförbud. Trots detta har han synts till offentligt i Irak vid flera tillfällen under de senaste månaderna, enligt flera rapporter i internationella och iranska regimens medier.

Iranska regimen utnyttjar den internationella kampen mot Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien för att rättfärdiga sin destruktiva intervention i landet.
Men NCRI understryker i sitt uttalande att iranska regimens verkliga mål i Irak inte är att besegra IS utan syftet med den stor närvaron är att kompensera för det strategiska bakslag som Malikis störtande innebar för regimens inflytande i landet samt för att stärka prästerskapets grepp om Irak.

Iranska QF-miliser och dess allierade shiitiska milisgrupper använder kampen mot IS för att rikta omfattande attacker mot Iraks sunnimuslimska minoritet, driva bort dem från deras hem samt plundra och konfiskera deras egendomar. Detta i sin tur hjälper IS:s frammarsch och rekrytering i de sunnimuslimska provinserna.

Prästerskapets försvarsminister Hossein Dehghan avslöjade omfattningen av Irans inblandning i regionen i kommentarer till iranska regimens statliga medier den 20 december. “När det gäller vapen och utrustning köper dessa regeringar (Irak och Syrien) vanligtvis från oss och när det gäller utbildning och rådgivning betjänar vi Syriens, Libanons och Iraks arméer och motståndsstyrkor”.

Han tillade, “Qassem Suleimani är i Irak för att ge råd, vägledning och utbildning … de individer som har åkt dit [Irak och Syrien] är där för att ge råd och erbjuda utbildning i syfte att hjälpa till med att organisera, utbilda och ge råd om stridsuppdrag”.