Nyheter

Iran: inga planer på att återuppta fullständiga relationer med USA

En topp iransk tjänsteman uteslutar någon möjlighet att ett avtal med väst över kärnkraftsfrågan så småningom kan leda till en fullständig återupptagande av diplomatiska förbindelser med USA.

I en intervju med Financial Times sade Ali Shamkhani, sekreterare i Iranska regimens högsta nationella säkerhetsråd, att förhandlingarna om kärnenergiprogrammet skulle gå en lång väg mot att desarmera spänningarna med väst, det finns inga planer på att sträva efter en fullständig närmande till Washington.

Shamkhani sade att båda sidor ”kan bete sig på ett sätt som de inte använder sin energi mot varandra [i regionen]. Ett kärnkraftsavtal kan vara mycket avgörande i detta avseende. ”

”Allt beror på amerikanernas ärlighet i nukleära samtal”, sade han.
Shamkhani, före detta försvarsministern, anses vara en respekterad röst i utrikespolitiska frågor som har öra för den högste ledaren, ayatolla Ali Khamenei.

Han sade även att Irans diplomati med USA skulle vara strikt begränsad till den nukleära frågan.
Shamkhani beträffande lät optimistisk den islamiska republikens spirande regionalt inflytande, som citerar den fortsatta överlevnad Bashar Assad regimen i Syrien, liksom den iranska rollen i att underlätta den relativt stabila politiska övergången i Irak.