Nyheter

Iran fortsätter att stödja Assads regim, säger Rohani

Prästerskapets president, Hassan Rohani, uttrycket i förra veckan sitt fortsatta stöd för Syriens diktator Basher al-Assad och berömde Assadregimen för dess kamp mot ”terrorism och utländska konspirationer”.

”Stabiliteten i Syrien visar att motståndets linje inte kan besegras”, sade Hassan Rohani efter ett möte med syriska regimens premiärminister Wael al-Halqi i förra veckan.

Han sade att ”sionisterna” hade fått lära sig att Syrien inte kan besegras genom ekonomiskt och militärt stöd.

Samtidigt rapporterade dagstidningen Al-Arab att Teheranregimen försöker utnyttja en oenighet mellan Turkiet och USA genom att uppmana Ankara att stödja Syriens diktator.

Talmannen för iranska regimens parlamentet, Ali Larijani, träffade både den syriska premiärministern al-Halqi och Turkiets utrikesminister Davutoglu Jaoosh i onsdags.

Iranska regimens vice utrikesminister för arabiska och afrikanska frågor Hossein Amir Abdullahian besökte samtidigt Moskva för att diskutera utvecklingen i Syrien och iranska regimens planerar att lösa denna kris.

En omfattande rapport från Reuters under fredagen skriver att Assadregimen är nu orolig för att det sjunkande oljepriset ska leda till minskat stöd från iranska regimen.

Syriska affärsmän och handelstjänstemän säger till Reuters att de är oroliga över att den ekonomiska livlina som Iran tillhandahåller är ansträngd på grund av det dramatiska nedgången i oljepriset, trots offentliga uttalanden om fortsatt stöd från Syriens främsta regionala bundsförvant.

Syriens diktator Bashar al-Assad har förlitat sig på oljeproducerande Iran som hjälper honom att kväsa vad till en början var ett folkligt uppror som nu övergått till ett nästan fyra år långt inbördeskrig.

”Vi kunde inte ha överlevt krisen om det inte hade varit för stödet från Iran”, sade en högt uppsatt syrisk handelstjänsteman från Damaskus till Reuters som ville vara anonym.

”Stödet från Iran har varit det viktigaste. I gengäld lovar vi dem mer och mer, och öppnar fler och fler dörrar för dem att investera i Syrien”, tillade han.