Nyheter

Rohani anklagar Saudiarabien för förräderi

Iranska regimens president, Hassan Rohani, anklagade indirekt Saudiarabien för ”förräderi” under ett tal i förra veckan och hävdade att landet utnyttjar sin starka ställning inom OPEC för att skada ekonomierna i andra oljeproducerande muslimska stater i Mellanöstern.

”De fallande oljepriserna är inte bara något vanligt och ekonomiskt. Det beror inte enbart på den globala recessionen”, sade Rohani i ett tal till sin kabinett på onsdagen, den 10 december. ”Den främsta orsaken till detta är [en] politisk konspiration iscensatt av vissa länder mot regionens och den Islamiska världens intresse. Prisfallet är bara av intresse för en del andra länder”, sade Rohani vidare.

Rouhani tillade, ”Iran och folket i regionen kommer inte att glömma sådana konspirationer, eller med andra ord, förräderiet mot den muslimska världens intressen.”

Saudiarabien nämndes inte vid namnet, men de flesta bedömare anser att Riyadh var målet för Rohanis kritik.