Poeter och dokumentärfilmare åtalade i Iran för propaganda mot regimen

iranskapoeterIranska regimens så kallade rättsväsende har åtalat två poeter och en dokumentärfilmare för ”propaganda mot regimen och samarbete med en apostat och artist som bor utomlands”.

Poeterna är enligt uppgifter från Iran identifierade som Mehdi Mousavi och Fatemeh Ekhtessari medan namnet på den åtalade dokumentärfilmaren är fortfarande okänt.

En advokat som representerar poeterna kommenterade åtalet och berättade för revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå Tasnim News att ”för ungefär ett år sedan publicerade mina klienter en diktsamling … och en av deras dikter har sedan använts av en sångare som bor utomlands.”

Mehdi Mousavi och Fatemeh Ekhtessari greps i december 2013 av agenter från revolutionsgardets underrättelsetjänst efter att ha talat på olika litteraturmöten i Teheran och andra städer.

De anklagades för delaktighet i spridning av negativ propaganda mot den Islamiska republiken ”efter att ha skrivit dikter som refererar till de folkliga regimkritiska protesterna i Iran i 2009.