Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

En kvinna och 17 män hängda i Iran trots protester

Iranska myndigheter har avrättat genom hängning minst 17 män och en kvinna på tisdagen i olika städer i landet, rapporterar iranska nyhetssajter på onsdag.

I det centrala fängelset i staden Urmiah hängdes en kvinna, identifierat som Marzieh Ostovari, och tre män identifierat som Yadollah Fahimi, Mokhtar Davodkhah och Manoucher Rezaii, dömbda för narkotikarelaterade brott.

Samma dag avrättas tre andra fångar i ett fängelse i Bandar Abba, södra Iran, anklagad för narkotika brott. Männen identifieras som, Ali Akbar Norehgdini, Alireza Ghorbani och Hossein Shahozeki.

I det ökända fängelset ”GezelHesar”, i Karaj, två mil utanför huvudstaden Teheran avrättade 11 personer vars deras identitet inte ännu avslöjats.

Det fanns uppmaning från olika håll på måndagen som uppmanade samtidigt internationella samfundet och människorättsorganisationer att agera skyndsamt för att stoppa dessa avrättningar.

FFFI rapporterade igår om att samtliga fångar på avdelning två i GhezelHesar-fängelset har inlett en hungerstrejk sedan måndagsmorgonen, i protest mot regimens massavrättningar i detta fängelse. De hungerstrejkande fångarna kräver samtidigt att avrättningen av deras medfångar ska stoppas. Liknande protester hålls på flera av regimens fängelser.

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran har kraftigt förvärrats efter att Hassan Rohani tillträdde som prästerskapets president i augusti förra året. Rohani har inte upplevt till det han hade lovat i sin valkampanj, konstaterade FN;s generaldirektör Bank ki moon, tidigare.

Över 1000 personer har avrättas under hans tid som president konstaterar människorättsorganisationer.

Enligt FFFI:s egna beräkningar har minst 570 personer har avrättas i landet hittills i år.