Nyheter

FN kräver stopp för brott mot mänskliga rättigheter i Iran

FN:s generalförsamlingens kommitté för mänskliga rättigheter uttryckte på tisdagen sin djupa oro över kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran, däribland ”den omfattande användningen av dödsstraff som är alarmerande”.

78 medlemsländer röstade för, 35 röstade mot och 69 lade ner sin röst.

Förslag till resolutionen lades fram av Kanada och godkändes mindre än en vecka innan tidsfristen för att nå en kärnteknisk uppgörelse mellan Iran och världens sex stormakter, den 24 november.

Resolutionen bygger på en färsk rapport från FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, och påpekar att Iran inte har släppt in FN:s särskilde rapportör i landet sedan 2005.

Iranska regimens representant i FN protesterade mot resolutionen och menade att den inte erkänner ”den positiva utvecklingen” i landet sedan Hassan Rohani tog över som president förra året.

”Under en tid då flera områden i vår region brinner på grund av extremism” är denna resolution kontraproduktiv, sade Irans representant i FN.
FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, sade i en rapport förra månaden att Iran har näst högsta antal avrättningar i världen.

Han grundade sin rapport på intervjuer med dussintals individer, både i Iran och utomlands, som fallit offer för regimens förtryck.
I resolutionen uppmanas Iran att stoppa en rad övergrepp, inklusive tortyr, könsdiskriminering och tillslag mot aktivister och journalister.
Resolutionen går nu vidare till generalförsamlingen för en omröstning.

Iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi sade i ett uttalande att resolutionen visar tydligt att det är dags för ”att hänskjuta prästerskapets fruktansvärda människorättskränkningar till säkerhetsrådet i syfte att anta bindande straffåtgärder”. Hon varnade samtidigt att de kärntekniska förhandlingarna med iranska regimen får inte bli någon ursäkt för att ignorera människorättsfrågor i Iran.