Nukleärt, Nyheter

Ryssland bygger nya kärnreaktorer i Iran

Ryssland har undertecknat ett avtal för att bygga ytterligare två kärnkraftsreaktorer i Iran, rapporterade Associated Press på tisdag.
Avtalet kommer mindre än två veckor före tidsfristen den 24 november för Teheran att underteckna ett avtal om landets kärnenergiprogram med sex världsmakterna.

Tisdagens avtal har inget omedelbart samband med de samtal som involverar Ryssland och USA, men det återspeglar Moskvas avsikt att fördjupa sitt samarbete med Teheran inför eventuell uppmjukning av västerländska sanktioner mot Iran, rapporterar AP.

Tjänstemän från de både länderna undertecknat ett avtal på tisdag för att bygga två reaktorer vid Irans första Ryssland byggda kärnkraftverket i Bushehr.

Sergei Kiriyenko, chef för Rysslands statliga bolag, Rosatom, och Irans kärnenergichef Ali Akbar Salehi undertecknade också ett planprotokoll för eventuell byggnation av ytterligare två reaktorer i Bushehr och ytterligare fyra i en obestämd plats.

”Det är en vändpunkt i utvecklingen av relationerna mellan våra länder” sade Salehi efter undertecknandet, enligt ryska nyhetsinslag.

Rosatom sade i ett uttalande att byggandet av nya reaktorer kommer att övervakas av Internationella atomenergiorganet. Som i fallet med

Bushehr första reaktorn som togs i drift 2013, kommer Ryssland att leverera uranbränsle och sedan avfallet skickas tillbaka för upparbetning.
Bestämmelse syftar till att förhindra möjligheten att Iran ska använda avfallet för att bygga kärnvapen.

En möjlig överenskommelse mellan Iran och de sex befogenheter skulle lätta västerländska sanktioner mot Irans ekonomi om Teheran går med på att begränsa sin urananrikning till en nivå som skulle göra det omöjligt att bygga kärnvapen.

Den så kallade 5+1-gruppen vill att Iran ska minska sin kapacitet att anrika uran. Ledningen i Teheran hävdar att man behöver anrika eget uran för att kunna driva reaktorerna tillförlitligt, men västländer tillsammans med Israel är oroliga för att Iran ska anrika uranet vidare för att kunna bygga kärnvapen.

Iran har avfärdat västerländska misstankar om att det arbetar i hemlighet för att utveckla kärnvapen och insisterade på att dess kärntekniska verksamhet syftar till fredliga energibehov och medicinska behov.