Nyheter

Iran stoppas från att arrangera int. turneringar i volleyboll

Internationella volleybollförbundet (FIVB) beslutade under helgen att stoppa Iran från att arrangera internationella turneringar så länge som landet förbjuder kvinnor från att komma in på arenor för att titta på sportevenemang.

FIVB meddelade sitt beslut i ett uttalande på söndagen, en vecka efter att en domstol i Teheran enligt uppgifter dömde en brittisk-iransk kvinna, Ghoncheh Ghavami, till ett års fängelse för att ha försökt titta på en herrlandskamp i volleyboll mellan Iran och Italien under sommaren.

Iranska regimen kritiserade dock volleybollens styrande organ och kallade beslutet för “orättvist”, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på måndagen.

En tjänsteman för iranska regimens så kallade rättsväsende förnekade samtidigt att Ghavami hade fått fängelsestraff och tillade att hennes rättegång ännu inte var avslutad.

FIVB sade i ett uttalande att det hade informerat Iran om att landet inte får stå värd för 2015 års U19 VM, som nu tilldelas Argentina istället.

FIVB kommer “inte att ge Iran rätten att stå värd för något av förbundets evenemang, såsom VM, i framtiden, särskilt i ungdom- och juniorklasser, tills dess att landet häver förbudet mot kvinnor att komma in på arenor för att titta på volleybollmatcher”, sade en talesman för FIVB.

Men ordförande för Irans volleybollförbund hävdade på måndagen att han ännu inte hade fått någon officiell bekräftelse från Internationella förbudet.

“Vi har inte fått något brev från FIVB när det gäller bytet av värdnation …Vi har inte fått något officiellt tillkännagivande om beslutet att stoppa Iran från att organisera internationella tävlingar. [Men] om så är fallet kommer vi att lämna in en officiell protest”, sade Mohammad Reza Davarzani.

Davarzani påstod dessutom att Ghavamis fall inte var relaterade till volleyboll och att det är orättvist att “koppla en icke-sportaktivitet med vår sport”.

FIVB sade dock i sitt uttalande att det “hade skrivit till Irans president”.

“FIVB har arbetat och fortsätter att arbeta med iranska volleybollförbundet och andra myndigheter i Iran för att försöka säkra Ghoncheh Ghavamis frigivning”, tillade internationella förbundet i sitt uttalande.

FIVB betonar också att det försöker normalt inte blanda sig i andra länders lagar och kulturer men att denna känsliga händelse förtjänar särskild uppmärksamhet.