Nyheter

Obama: fortfarande ”stora skillnader” i atomsamtalen med Iran

USA:s president Barack Obama sade att det fortfarande fanns stora skillnader mellan Iran och västmakterna när det gäller att nå ett avtal som garanterar att Teheran inte kan tillverka kärnvapen. Han varnade dessutom att ett avtal kan vara utom räckhåll.

Ekonomiska sanktioner leda av USA har tvingat Iran till förhandlingsbordet för en överenskommelse om sitt kärnvapenprogram, betonade Obama i en intervju på söndagen med CBS:s program ”Face the Nation” (Möte nationen).

Ett sista steg skulle innebära att Iran ger ”verifierbara, säkra försäkringar om att de inte kan utveckla kärnvapen”, sade Obama under intervjun med CBS och tillade ”Det finns fortfarande en stor skillnad [mellan parterna och] vi kanske inte kan ta oss dit.”

Det decennielånga dödläget över iranska regimens kärnteknikprogram där västvärlden misstankar att prästerskapet i hemlighet har försökt utveckla kärnvapen och bedrivit kärnvapenrelaterade arbete, något som regimen i Teheran förnekar bestämt, har ökat risken för ett storkrig i Mellanöstern, skriver Reuters på söndagen.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif inledde en ny omgång av samtal med USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s sändebud Catherine Ashton i Oman på söndagen för att försöka överkomma de stora skillnaderna mellan parterna innan de formella förhandlingar återupptas i Wien, den 18 november, rapportera Reuters.

Rådgivare till iranska regimens högsta andlige ledare, Velayati, förväntas också delta i förhandlingarna i Oman enligt uppgifter i internationell press men iranska regimen har inte bekräftat detta.

Det tolkas som att antingen står ett avtal nära tillhands eller att den högsta andlige ledaren,, är orolig för att regimens delegationen under ledning av presidenten Rohani, gör alldeles för stora eftergifter till väst, skriver internationella press med hänvisning till Iranexperter.

Zarif sade på lördagen att ”Iran ser inget annat alternativ till en diplomatisk uppgörelse med världens sex stormakter om landets kärnteknikprogram och [jag] tror att båda sidor är fast beslutna om att nå en uppgörelse innan den självpåtagna tidsfristen, den 24 november”, enligt Reuters.

Obama avböjde att kommentera de senaste rapporterna om att han ska ha skickat ett brev till iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, om att bekämpa den Islamiska staten (IS).

Obama sade att USA och Iran hade en gemensam fiende i IS, men betonade återigen att de kärntekniska förhandlingarna är inte kopplade till kampen mot IS. ”Vi kommer inte att samordna med Iran om ISIL (ett annat namn för den Islamiska staten)”, sade han till CBS.

Den nya amerikanska senaten, där oppositionen republikanerna fick en egen majoritet efter tisdagens mellanårsval, kommer sannolikt att vara skeptiskt till varje Obama-avtal med Iran, rapportera Reuters.