Nyheter

74 piskstraff och böter för iranska husdjursägare

En grupp av ledamöter i iranska regimens parlament har lagt fram ett lagförslag som innebär 74 piskrapp och böter för dem som håller, säljer, köper eller går med sällskapshundar på offentliga platser.

Lagförslaget har lags fram av 32 ledamöter och kräver ändring i prästerskapets brottsbalk.
“Den som tar med sig ett husdjur, som en apa eller en hund, på allmänna platser och skadar den Islamiska kulturen eller stör människor, särskilt barn och kvinnor, eller försöker köpa eller sälja husdjur eller ha husdjur i sitt hem, och inte rättar sig efter varningar från statliga säkerhetsstyrkor (polisen), kommer att förlora sitt husdjur samt bötfällas med upp till 10 miljoner toman (20000 kr) eller få 74 piskrapp.”

Om husdjuret ”transporteras till zoo eller avlivas” ska ägaren stå för alla kostnader.

Iranska regimen utnyttjar regelbundet frågan om husdjur för att genomföra offentliga tillslag.

Med hjälp av denna förevändning stoppar polisen bilarna, utför omfattande sökningar, konfiskerar husdjur och arresterar kvinnor som anses vara ”felaktigt klädda”.

De sporadiska och politiskt motiverade kampanjerna mot husdjurs- och hundägare syftar till att ytterligare undertrycka ungdomar och kvinnor i Iran som under de senaste veckorna deltog i omfattande protester mot syraattacker mot kvinnor utförda av gäng med statligt stöd.
Denna repressiva åtgärd anses vara ytterligare ett steg ämnad att ge ännu en juridisk förevändning till regimens repressiva styrkor för att genomföra tillslag mot iranska folket som strävar efter ett bättre liv och ökad frihet i sitt land.