Nyheter

Iran: USA är fortfarande ”fiende nummer ett”

USA är fortfarande ”den store satan” och Irans ”fiende nummer ett”, sade iranska militära och försvarstjänstemän i uttalanden under helgen som också kallade för ”åtal mot och straff  för Vita huset.”

De inflammatoriska kommentarer, kom under helgen av iranska regimens  försvarsdepartement och revolutionsgardet (IRGC), i en tid som atomförhandlingar mellan USA och Iran når ett kritiskt skede.

”USA är fortfarande den stora Satan och den största (islamiska) revolutionen och den islamiska republiken och den iranska nationens fiende” sade IRGC i en organisatorisk uttalande som släpptes på lördag till den halvofficiella nyhetsbyrå Fars, som har ett nära band till iranska regimens revolutionsgardet.

IRGC krävde att ekonomiska sanktioner mot landet ska lyftas, liksom för ”åtal, lagföring och bestraffning av Vita husets ledarna för deras brott mot Iran”

Det iranska försvarsdepartementet utfärdade en liknande skarpt uttalande på söndagen.

”I enlighet med viljan hos Imam Khomeini (regimens grundare) och högste ledaren kloka riktlinjer för den islamiska revolutionen ser den iranska nationen fortfarande USA som den största fienden för den islamiska revolutionen”, löd försvarsdepartementet uttalande.

IRGC sade att det skulle försvara Iran mot västerländska ansträngningar för att göra landet mer demokratiskt orienterade.

IRGC ”kommer aldrig att det islamiska hemlandets värdighet och suveränitet av hotas och skadas av fienderna”, sades det i uttalandet medan skylla på USA för att skapa den islamiska staten (IS, ISIL eller ISIS) och andra terroristgrupper i regionen.

Försvarsdepartementet sade också att det är villigt att vidta åtgärder mot alla länder som hotar Irans ”nationella integritet.”
Det är oklart hur dessa fientliga kommentarer kommer att påverka de pågående förhandlingarna mellan Irans utrikesminister Javad Zarif,

Europeiska unionen, och statssekreterare John Kerry.
De tre parterna har planerat att hålla kritiska samtal nästa helg när de försöker nå en slutlig nukleär del innan går tidsfristen den 24 november.