Mänskliga Rättigheter

Ahmed Shaheed chockad över avrättning, Iran avfärdar kritik

Dr. Ahmed Shaheed, FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran uttryckte på måndagen bestörtning över iranska regimens beslut att verkställa dödsstraffet mot den 26-åriga kvinnan, Reyhaneh Jabbari, under helgen.

Reyhaneh Jabbari gick till galgen i gryningen på lördagen, den 25 oktober, i Teherans ökända Evin-fängelset efter att ha spenderat över sju år i regimens fängelser.

”Jag blev chockad över Reyhaneh Jabbaris avrättning”, sade Ahmed Shaheed till journalister.

”Jag har vid flera tillfällen diskuterat hennes fällande dom med Irans regering men har dock inte fått något tillfredsställande svar när det gäller de frågor som tagits upp, vilka i huvudsak handlade om tättvisan i hennes rättegång ”, tillade han.

Samtidigt tillhandahöll Iranska nationella motståndsrörelse (NCRI) en engelsk översättning av Jabbaris testamente som hon hade släppt i en röstinspelning till sin mor. Hennes testamente som publicerades av flera internationella medier i sin helhet har enligt uppgifter spelats in den första april 2014. Reyhaneh Jabbari avslutar sitt testamente med ett enkelt budskap om kärlek till sin mor, Sholeh, ”Kära godhjärtade Sholeh, i den andra världen är det du och jag som är anklagare och de andra som står anklagade”.

USA, Kanada och EU fördömde dödsdomen. Storbritannien uttryckte sin oro och bestörtning över avrättningen.
Tobias Ellwood, ledamot i brittiska underhuset och utrikesdepartementets minister för Mellanöstern frågor påpekade i sitt uttalande att ”åtgärder som dessa hjälper inte Iran att skapa förtroende eller tillit hos internationella samfundet.”

”Jag uppmanar Iran att införa ett moratorium för alla avrättningar”, tillade han.

Ahmed Shaheed konstaterar att Rohanis ”löften om större friheter i den Islamiska republiken har inte resulterat i några stora förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.”

Läget för mänskliga rättigheterna i Iran har förvärrats under de senaste 12-15 månaderna, noterar Dr Shaheed som under tisdagen ska presentera sin rapport inför generalförsamlings kommitté för mänskliga rättigheter.
”Minst 852 personer avrättades under perioden sedan juni förra året, varav åtta ungdomar”, skriver FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran.

Han konstaterade även att förföljelsen av religiösa och etniska minoriteter är fortsatt ett stort problem i landet.
Minst 300 människor är under förvar på grund av deras religiösa seder, däribland 120 medlemmar av bahaisamfundet, 49 kristna, dervischer och utövare av andra religioner.
Shaheed kritiserade också Iran när det gäller informationsfriheten i landet. Han sade att omkring 35 journalister är frihetsberövade i Iran.
Han sade också att situationen för kvinnor i den islamiska republiken har försämrats, och tillade att antalet kvinnor inskrivna vid iranska universitet har minskat till 48 procent 2013-2014 från 62 procent under 2007-2008.

Iranska regimen avfärdade dock alla anklagelser som lögner och svartmålning av den Islamiska republiken.

Teheranregimen sade att det har förbjudit FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran från att besöka landet och anklagade honom för politisk partiskhet.

Mohammad Javad Larijani, chef för iranska regimens så kallade ”högsta råd för mänskliga rättigheter”, kallade FN:s särskilde rapportör Dr Ahmed Shaheed för en ”media skådespelare” på måndagen och anklagade honom för att utfärda politiskt motiverade rapporter.

Shaheed har upprepade gånger anklagat Iran för ”omfattande och systematiska människorättskränkningarna”.
Han utsågs till särskild rapportör för Iran under 2011 men har aldrig fått besöka landet trots upprepade ansökan om ett inresevisum.