Nyheter

Iranska regimen besviken över Boeingaffär

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing meddelade på fredagen att företaget har för första gången på 35 år sålt flygplansdelar till iranska regimens flygbolag, Iran Air, rapporterar flera internationella medier och hänvisar till uppgifter från bolagets senaste kvartalsrapport.

“Under det tredje kvartalet 2014 sålde vi flygplans manualer, ritningar och navigeringsutrustning och data till Iran Air”, sade Boeing i sin kvartalsrapport.

Försäljningarna gav 120.000 dollar (ca 870 000 kr) i intäkter och affären gav företaget 12 000 dollar (ca 87 000 kr) i bruttovinst, sade Boeing.
I april i år utfärdade amerikanska regeringen en tillfällig licens som ger Boeing rätten att tillhandahålla Iran med “reservdelar som är av säkerhetsskäl”.

Detta innebar slutet för en 35-årig paus i handeln mellan de båda flygbolagen som annars är förbjudet på grund av USA:s sanktioner mot Iran sedan 1979.

Iran Airs flotta omfattar flera Boeingplan som förvärvades av Shahens diktatur före 1979 års folkliga revolution.
Iranska regimens engelskspråkiga nyhetskanal PressTV rapporterar dock att regimens myndigheter inte alls är nöjda med det amerikanska företagets försäljning och menar att Boeing har svikit löften om handel med Iran.

“Boeings försäljning omfattade inte reservdelar till iranska flygplan vilket Washington hade utlovat efter förra årets kärntekniska interimsavtal mellan Iran och sex stormakter”, rapporterar PressTV besviket.