Engagemang, Nyheter

100-tals svensk-iranier i protest mot syraattacker mot iranska kvinnor

Idag, lördagen den 25 oktober, deltog 100-tals iranier i en demonstration på Mynttorget i Stockholm till stöd för de folkliga protesterna mot syraattacker mot kvinnor som pågår i flera iranska städer.

Detta bildspel kräver JavaScript.

“Vi har samlats för visa vår solidaritet till iranska kvinnor och synnerhet de kvinnor som har skadats på grund av de senaste barbariska syraattacker mot kvinnor på anledning vad de kallar för dåligt beslöjat”, säger Shideh som har tigit sig till Mynttorget .

25 kvinnor har fallit offer för senaste dagarnas syraattacker i städerna Esfahan, Kerman och Teheran. De barbariska attackerna har väckt starka reaktioner bland iranska folket, i synnerhet kvinnor och ungdomar, som visade sin avsky genom demonstrationer. Senaste offret för dessa barbariska attacker från grupper med kopplingar till regimen i syfte att bekämpa “olämpligt beslöjade” kvinnor kom under då en 24 årig kvinna attackerades med syra av två män på motorcykel i staden Esfahan.

Deltagarna i Stockholm fördömde samtidigt avrättningen av den 26-åriga Reyhaneh Jabbari som hängdes tidigt på lördagen anklagad för mord på en man som enligt uppgifter försökt våldta henne.

Avrättningen kom trots intensiva uppmaningar från internationella samfundet, parlamentariker och människorättsorganisationer om att stoppa dödsstraffet eftersom Reyhaneh Jabbari inte hade fått någon rättvis rättegång.

Samtidigt kommer uppgifter om att iranska regimens repressiva säkerhetsorgan ska ha åter arresterat människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh under dagens protester i Teheran.

Demonstranter krävde att regeringen och utrikesministern Margot Wallström ska agera och fördöma på starkast möjliga sätt dessa barbariska handlingar riktade mot kvinnor i Iran. Detta i synnerhet då utrikesministern uppmärksammade just fallet med Reyhaneh Jabbari i sitt svar till en skriftlig fråga från Amineh Kakabaveh (V) om iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter, den 15 oktober. Utrikesministern sa då att Sverige ska verka för ökade rättigheter för kvinnor och barn i världen och i synnerhet i Iran.

Nu är det dags för att sätta handling bakom de fina orden, uppmanar FFFI och kräver att utrikesministern, Margot Wallström, ska kalla upp iranska regimens ambassadör till UD för att framföra Sveriges starka protester samt kravet på ett omedelbart stopp för repressiva åtgärder mot kvinnor, ett stopp för alla avrättningar och frigivning av Nasrin Sotoudeh i Iran.