Nukleärt, Nyheter

USA försöker rädda atomsamtal med Iran som öppnar för en förlängning

En av prästerskapets chefsförhandlare i samtalen om Irans kärnteknikprogram säger att förhandlingar med världsmakterna skulle kunna förlängas igen om inget avtal nås inom tidsfristen, den 24 november, skriver Associated Press (AP) som rapporterar från Teheran under lördagen.

Abbas Araghchi, även iranska regimens vice utrikesminister, citerades av revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars sent på fredagen och sade då att parterna ”övervägde en förlängning” och att det är ”möjligt”.

Araghchi tillade, ”om nuvarande skillnader mellan Teheran och världens sex stormakter (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland) inte löses under den kommande förhandlingsrundan i nästa vecka i Wien, innebär att ett avtal inom tidsfristen i November inte är möjligt.”

Förhandlingarna har redan förlängts en gång tidigare i år. Parterna har enligt uppgifter fastnat i frågan om omfattningen och produktionen av Irans urananrikningsprogram vilket är en möjlig väg till att tillverka kärnvapen, rapporterar AP.

Ansedda Wall Street Journal (WSJ) rapporterar samtidigt att USA gör allt för att rädda de kärntekniska förhandlingarna med iranska regimen.

Utrikesminister John Kerry ska träffa sin iranske motsvarighet i Wien i nästa vecka som en del i ett alltmer desperat försök från amerikansk sida i syfte att rädda förhandlingar som syftar till att begränsa Teherans kärnteknikprogram, säger anonyma amerikanska tjänstemän till WSJ.

Förhandlingarna har kört fast under de senaste månaderna, enligt amerikanska och iranska tjänstemän. Teheran har vägrat att gå med på USA:s och europeiska makternas ”mest akuta krav”, att kraftigt minska sin kapacitet att producera kärnbränsle genom urananrikning, skriver WSJ på sin nätupplaga under fredagen.

”Vi har fortfarande inte en förståelse kring de stora frågorna, så detta är vad diskussionen [i Wien] syftar på … Vi förväntar oss att det kommer att bli många fler möten”, sade amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Jennifer Psaki på onsdagen.

Möjligheten att diplomatin med Iran ska kollapsa skrämmer amerikanska och europeiska tjänstemän vilka fruktar att en sådan utveckling kan skapa en regional kris över hela Mellanöstern, skriver WSJ.

Obama-administrationen hoppas att en kärnteknisk överenskommelse [med Iran] ska öppna möjligheten till ökad samordning mellan Washington och Teheran när det gäller försöken att stabilisera Irak och Syrien samt försöken att driva tillbaka Islamiska statens miliser i dessa länder. Men ett misslyckande kan leda till att Iran försöker och saboterar amerikanska insatser [i detta avseende], skriver WSJ och citerar amerikanska tjänstemän som pratat med tidningen.

Vissa europeiska och arabiska diplomater är skeptiska till att Vita huset kommer vara villiga att överge förhandlingarna. Detta med tanke på den tid som president Barack Obama och hans diplomater har investerat i den diplomatiska processen och de potentiellt negativa effekterna av ett misslyckande, tillägger WSJ.

Några av dessa tjänstemän tror att USA kan återigen försöka förlänga förhandlingarna i tron att ett fortsatt diplomatisk engagemang med Teheran är avgörande för att stödja stabiliseringsinsatserna i Mellanöstern. Tjänstemännen anser att Iran skulle kunna övertala Vita huset till att förlänga förra årets interimsavtal på obestämd tid.

”Vita huset har tidigare sagt att kring är en möjlig konsekvens av misslyckad diplomati något som uppenbarligen inte är ett alternativ just nu”, sade en EU-tjänsteman till WSJ och tillade ”USA vill dessutom stärka president [Hassan] Rohani politiskt mot Irans hårdföra fraktion.”

Tjänstemän inom Obama-administrationen har sagt att de inte har begärt en förlängning av samtalen eller det interimsavtal som undertecknades i november förra året.

Även kongressvalet i November kan begränsa Vita husets diplomatiska alternativ. Republikanska kongressledamöter har hotat att införa nya sanktioner mot Teheranregimen om partiet får majoritet i senaten efter valet. Rouhanis regering har sagt att ett sådant drag skulle döda samtalen för gott.