Nyheter

Irans företagselit hoppas på finansiell charmoffensiv utomlands

Iranska banker och företag kommer att delta i en ekonomikonferens i London I nästa vecka för att söka efter europeiska investerare som är villiga att satsa på den iranska marknaden efter tecken på förbättrade relationer mellan iranska regimen och omvärlden, rapporterar Reuters från London.

Ekonomikonferensen ”Europe-Iran Forum” som äger rum den 15-16 oktober i London har fått stöd av Prästerskapets president Hassan Rohanis kansli och är den största samlingen för iranska handelstjänstemän i London i år, skriver Reuters. Den syftar till att attrahera kapital som landet desperat behöver till följd av dess långa isolering på grund av internationella sanktioner.

De iranska deltagarna hoppas kunna övervinna försiktighet eller till och med direkt fientlighet bland västerländska regeringar och påtryckningsgrupper.

Men konferensen Europe-Iran Forum hålls vid ett politiskt känsligt läge där världsmakterna försöker nå en uppgörelse med iranska regimen kring landets misstänkta kärnteknikprogram innan tidsfristen 24 november.

Medan två tidigare västerländska utrikesministrar väntas hålla tal vid konferensen kommer inga högt uppsatta brittiska regeringstjänstemän att delta i evenemanget. Storbritanniens regering säger att det fortfarande håller fast vid sin rekommendation att inte uppmuntra handel med Iran trots minskade spänningar sedan Hassan Rohani tog över presidentposten, skriver Reuters.

En taleskvinna för brittiska utrikesdepartementet sade till Reuters att ”vi stöder inte evenemanget men kan delta i delar av det för att se till att de helt förstår brittiska regeringens politik och erbjuda en realistisk bedömning av det nuvarande läget när det gäller sanktioner mot och handel med Iran. Vår policy är fortfarande att vi inte uppmuntrar till handel med Iran”.

Amerikanska finansdepartementet med ansvar för att driva genom USA:s sanktioner avböjde att kommentera konferensen för Reuters. Den ideella organisationen United Against Nuclear Iran (UANI), som arbetar för att stoppa ett kärnvapenbeväpnat Iran, sade att mötet kan minska det ekonomiska trycket på Teheran som syftar till att stoppa dess kärnteknikprogram vilket väst fruktar har militära ändamål trots Teheranregimens förnekanden.

UANI som förespråkar hårdare sanktioner mot Teheranregimen har redan kritiserat konferensen i London. ”Att europeiska företag deltar i konferensen Europe-Iran Forum underminerar direkt internationella samfundets ansträngningar för att upprätthålla den ekonomisk pressen på iranska regimen”, sade UANI.

Den europeiska kampanjen STOP THE BOMB och den transatlantiska tankesmedjan The Henry Jackson Society fördömde också konferensen i ett gemensamt uttalande på torsdagen.

Reuters som pratat med företagsledare från Iran skriver att de ”acceptera att det är osannolikt att kapital strömmar in i landet snabbt även om sanktionerna lättas ytterligare. Men de hoppas att deras landsmän utomlands ska få igång handeln”.