Nyheter

Kampanjen STOP THE BOMB fördömer planerad Irankonferens i London

Den europeiska kampanjen STOP THE BOMB och den transatlantiska tankesmedjan The Henry Jackson Society fördömer i ett gemensamt uttalande på torsdagen den första upplagan av ekonomikonferensen “Europe-Iran Forum” som äger rum i London, den 15-16 oktober, i syfte att främja och utvidga den europeiska handeln med Iran.

Konferensen stöds av den berömda franska tankesmedjan IFRI och dessutom fått stöd av prästerskapets president Hassan Rohanis kansli, skriver STOP THE BOMB i ett öppet protestbrev till IFRI:s ordförande Thierry de Montbrial, som FFFI har tagit del av, och ber honom dra tillbaka tankesmedjans stöd för konferensen.

STOP THE BOMB:s talesman i Europa Michael Spaney säger i uttalandet att, ”President Rohani är inte en reformist, antalet avrättningar i Iran har fortsatt att öka under hans tid som president. Iranska regimen är inte heller en stabiliserande partner i Mellanöstern, den bär ett stort ansvar för år av destabilisering i Irak och därav spridningen av Islamiska statens terror. Iranska revolutionsgardets och terrororganisationens Hizbollahs agerande mot den syriska befolkningen är lika brutala som de som begås av Islamiska staten. Denna kongress är en belöning för Irans terrorism”.

Davis Lewin, biträdande direktör på The Henry Jackson Society kritiserar den planerade konferensen som en olämplig åtgärd vid ett kritiskt skede av kärntekniska förhandlingar med iranska regimen. Han tillägger att ”Europas rusning för att göra affärer med denna regim kommer inte bara för tidigt utan evenemang som dessa hindrar snarare framsteg för en fredlig lösning, eftersom de sänker priset som Iran måste betala för sina farliga handlingar.”

STOP THE BOMB kampanjen och Henry Jackson Society stöder en planerad protestaktion på morgonen, den 15 oktober, som kommer att äga rum framför London Marriot Hotel i Grosvenor Square som står värd för den första upplagan av “Europe-Iran Forum”, skriver de i sitt gemensamma uttalande.