Nukleärt, Nyheter

Iransk oppositionsgrupp: Regimen i Teheran fortsätter sitt kärnvapenarbete

Iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin avslöjade under onsdagen att regimen i Teheran fortfarande bedriver kärnvapenforskning vid anläggningar som den har flyttat i syfte att undvika att de blir upptäckta, rapporterar Associated Press (AP) från österrikiska huvudstaden, Wien.

Iranska oppositionsgruppen citerar icke-nämnda regeringskällor i Teheran och avslöjade på onsdagen att iranska regimens Organisation för Försvarsinformation och Forskning (SPND) har under de senaste månaderna flyttat sin mest känsliga vapenforskning till en ny plats i Teheran, rapporterar AP.

Den tillade SPND och verksamheten där leds av Mohsen Fakhrizadeh, en fysiker och brigadgeneral vid iranska regimens revolutionsgarde, som länge varit misstänkt för att driva prästerskapets hemliga kärnvapenprojekt.

FN:s säkerhetsråd har placerat Fakhrizadehi på sin sanktionslista efter att iranska regimen vägrat låta utredare från Internationella atomenergiorganet att intervjua honom.

Amerikanska regeringen beskrev SPND som ett organ som ”i första hand ansvarar för kärnvapenforskning” när den förde upp organisationen på sin sanktionslista i augusti i år.

Iranska regimen hade ingen omedelbar kommentar. Dess mission vid FN:s Internationella atomenergiorgan sade till AP att ingen fanns tillgängliga för en kommentar.