Engagemang, Nyheter

Manifestation i Stockholm för mänskliga rättigheter i Iran

En stor grupp iranier och anhängare av oppositionsgruppen Folkets Mojahedin i Stockholm samlades utanför riksdagen på lördagen för att protestera mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran och i synnerhet mot den alarmerande ökningen av antalet avrättningar i landet.

stock051

Läget för de mänskliga rättigheterna i Iran har förvärrats och antal avrättningar i landet har ökat dramatiskt allt sedan Hassan Rohanis tillträdde som iranska regimens president.

Minst 1000 personer har avrättats sedan presidentvalet i augusti förra året. Antal avrättningar sedan årsskiftet 2014 överstiger 500.
Flera iranska politiska fångar står inför stundande avrättning, förklarar en av deltagarna för FFFI.

En känd regimkritisk ayatolla, har flyttats till en okänd plats, och kan avrättas när som helst, säger Behroz som deltog i lördagens demonstration.
Ayatollah Boroujerdi greps den åttonde oktober 2006 tillsammans med några av hans anhängare när regimens underrättelsetjänst och statliga säkerhetsstyrkor genomförde en räd mot hans bostad.

Demonstranter som även inkluderade anhöriga och familjer till medlemma av iranska oppositionsgruppen i Camp Liberty i Irak uppmanade FN, USA och EU att agera för att pressa Iraks nya regering att häva den omänskliga blockaden mot lägerinvånarna samt garantera deras säkerhet och välbefinnande genom att bland annat säkra fri tillgång till sjukvård för lägerinvånarna.

Även i Göteborg genomfördes en liknande demonstration på Gustaf Adolfs Torg under lördagen.