Nyheter

EU och FN kritiseras för ekonomiskt stöd till Iran

WZMN_13_20130831.indd
Maya Foa,chef för dödsstraff teamet på ”legal charity Reprieve

FN:s organ mot brott och narkotika (UNODC) har kritiserats för sitt ekonomiska stöd till iranska regimen som har högst antal avrättningar per capita i världen.
UNODC erhåller betydande finansiering från bland annat Storbritannien, Frankrike och EU.

Den nya vågen av avrättningar i Iran sedan Rohanis tillträdde, som prästerskapets president, har fått omvärlden att uttrycka sin oro. Detta i synnerhet efter att regimen avrättade 32-årige Mohsen Amir Aslani, anklagad för ”korruption på jorden” (mofsed fil-arz) och för att ha förolämpat profeten Jona.

Tre fjärdedelar av avrättningarna i Iran sker för narkotikabrott och narkotikasmuggling.
Maya Foa, chef för gruppen mot dödsstraff, ”Legal Charity Reprieve”, sade: “De här avrättningar är en oroande påminnelse om förekomsten av dödsstraff i Iran, ett stort antal genomförs varje år för “brott” som äktenskapsbrott eller att vara en apostat. Upp till 80 procent av avrättningarna sker just för narkotikabrott och narkotikasmuggling.”

“FN och EU-länderna måste vara entydiga i sin hållning mot dödsstraffet och detta omfattar även att stoppa finansieringen av insatser mot narkotika [i Iran genom iranska regimen] eftersom denna leder så ofta till avrättningar “, tillade Foa.

Antal avrättningar i Iran har ökat dramatiskt under de senaste månaderna. Minst 500 personer har avrättats sedan årsskiftet 2014.