Engagemang, Mänskliga Rättigheter

Demonstranter i Stockholm fördömer prästerskapets MR-brott

st27sep2En grupp iranier och anhängare till iranska nationella motståndsrörelsen, NCRI, deltog på lördagen i en demonstration på Mynttorget, utanför utrikesdepartementet och riksdagen, för att protestera mot senaste vågen av avrättningar i Iran samt uppmana samtliga riksdags partier och regeringen att fördöma det ökade förtrycket av den religiösa minoritetsgruppen, Dervischer i Iran.

FFFI rapporterade i förra veckan om att iranska regimens repressiva säkerhetsstyrkor tillsammans med agenter från prästerskapets underrättelsetjänst hade genomfört en brutal attack mot medlemmar från Irans dervischer-samfund vilka samlats utanför Teherans åklagarmyndighet för en fredlig protestaktion.

st273Uppemot 800 personer, däribland många barn och äldre, greps i samband den fredliga protestaktionen som på gick under lördagen och söndagen i förra veckan.

Dervischerna protesterade mot prästerskapets repressiva åtgärder mot deras samfund som ökat under senaste tiden. Deltagarna uttryckte samtidigt solidaritet med nio frihetsberövade dervischer som hålls i Teherans Evin-fängelse och Shirazs Nezam-fängelse. De nio har hungerstrejkat sedan tre veckor tillbaka i protest mot regimens brutala behandling och de grymma förhållandena i fängelset.

Deltagarna vid lördagens demonstration i Stockholm visade solidaritet med de nio dervischer som har hungerstrejkat i nästan fyra veckor.

Demonstranter fördömde även prästerskapets brutala behandling av politiska fångar samt de grymma förhållandena i regimens fängelse.
Amnesty International (AI) startade en kampanj på torsdagen där organisationen uppmanade sina medlemmar att vidta skyndsamma åtgärder för att rädda livet på de hungerstrejkande dervischerna vilka befinner sig i ett kritiskt tillstånd.

Deltagarna i demonstrationen kritiserade även senaste vågen av avrättningar i Iran under lördagens demonstration och betonade att prästerskapets president, Hassan Rohani, inte är någon moderat.

De uppmanade regeringen, riksdagen och samtliga politiska partier i Sverige att stödja Iranska nationella motståndsrådets krav på att prästerskapets systematiska människorättskränkningar ska hänskjutas till FN:s säkerhetsråd för att de nuvarande ledarna i Iran ska kunna ställas inför rätta i en internationell domstol för 30 år av inhemskt förtryck och internationell terrorism