Mänskliga Rättigheter, Nyheter

11 personer arresterade i Iran för skämt om prästerskapets grundare

Repressiva säkerhetsorgan i Iran har gripit 11 personer anklagade för att ha publicerat skämt om prästerskapets grundare ayatollah Khomeini på sociala medier, rapporterar regimens egna medier på söndagen.

Individerna anklagas för att under de senatste veckorna ha publicerat flera skämt med ”kränkande” innehåll via Viber som senare dök senare upp på Facebook.

En befälhavare för regimens revolutionsgarde i Fars-provinsen, Ismail Mohebypour, sade att alla de arresterade har erkänt sitt brott, rapporterar prästerskapets nyhetsbyrå, ISNA.

Khomeini är en vördad figur inom prästerskapets envälde och kallas vanligtvis för ”imamen” vilket ska fastställa prästerskapets påstående att han var guds representant på jorden.

Iranska regimens statliga medier beskriver honom som en religiös, kunnig, insiktsfull, snäll, barmhärtig och djupt omtänksam individ trots att han är ansvarig för år av grym förtryck och oändliga människorättskränkningar i religionens namn.

De skämt som strömmat in under den senaste tiden hånar i hög grad dessa egenskaper.

Några av skämten återspeglar samhällets omfattande kritik mot Khomeini och hans religiösa envälde medan andra hånar hans ouppfyllda löften till iranska folket, däribland löftet om att ge dem gratis vatten och el.

Iranska regimens så kallade rättsväsende beordrade under söndagen landets ansvariga myndigheter att vidta omedelbara åtgärder gör att blockera sociala nätverkstjänster som Viber, Tango och WhatsApp. Det så kallade rättsväsendet varnade samtidigt att det kommer att ingripa själv om ansvariga myndigheter inte genomför beslutet inom en månad.