Ung kurdisk man inför avrättning för brott som minderårig

samanEn ung iransk fånge från Irans kurdiska minoritet riskerar omedelbar avrättning varnar Amnesty International (AI) på torsdagen.

21-årige Saman Nassem har dömts till döden för att ha deltagit i väpnad kamp mot regimen. Han har funnits skyldig till mordet på en medlem av iranska regimens paramilitära elitstyrka, revolutionsgardet som han ska ha begått som när han var minderårig.

Han riskerar att hängas när som helst eftersom hans dödsdom har skickats till prästerskapets verkställande myndighet för genomförande, enligt Amnesty.

Saman Naseem tillhör Irans kurdiska minoritet och dömdes till döden i april 2013 av en domstol i staden Mahabad, i Västra Azerbajdzjan provinsen, anklagad för ”krigföring mot Gud” (moharebeh) och ”korruption på jorden” (mofsed fil-arz).

Enligt domstolshandlingarna har Saman Naseem erkänt att han skjutit mot revolutionsgardets styrkor i juli 2011. Men han har senare tagit tillbaka sitt erkännande och sagt att det tvingades fram under tortyr, skriver AI.

Han tvingades i förhör skriva under erkännandet med förbundna ögon, skriver AI vidare och betonar att ”Saman Naseem inte fick tillgång till sin advokat under tidigare utredningar”.