Nyheter

Desperat Obama föreslår nytt förslag för att bryta dödläget i kärnsamtalen med Iran

Diplomater säger att iranska regimen och världens sex stormakter så kallade P5+1-gruppen har börjat diskutera ett nytt förslag som går ut på att Teheran ska strypa flödet av uran till sina centrifuger istället för att avveckla dem, rapporterar Associated Press (AP) på lördagen.

Förhandlingarna har kört fast, skriver AP från från samtalen i New York som sker bakom stängda dörrar.

Dödläget har uppstått sedan iranska regimen hårdnackat håller fast vid sitt motstånd att kraftigt reducera antalet centrifuger och avsevärt minska sin produktion av låganrikat uran. För att tillverka kärnbränsle, som prästerskapet hävdar, krävs det låganrikat uran med fem procent renlighet. Men detta lager kan snabbt anrikas till högre renlighet för kärnvapentillverkning (90 procent renlighet), i synnerhet om iranska regimen får behålla nuvarande antal centrifuger.

Två diplomater säger till AP att “Iran ska enligt det nya förslaget koppla bort rörledningar som matar uran till centrifuger istället för att minska antalet centrifuger från dagens 19000 till 1500 som västvärlden kräver.

New York Times rapporterade på fredagen att Washington övervägde att byta taktik och föreslog det nya förslaget.

Diplomater berättade för AP på lördagen att förslaget nu var på förhandlingsbordet och att iranska regimen är försiktigt mottaglig. De krävde anonymitet eftersom uppgifterna var konfidentiella.

Det nya förslaget fick genast kritik av republikanerna i kongressen som anklagade USA:s president Barack Obama för att bli desperat i jakten på en utrikespolitisk framgång.

Ett eventuellt slutgiltigt kärnteknikavtal med iranska regimen avgörs av kongressen som måste godkänna de utlovade sanktionslättnaderna.

“Det finns ingen chans att republikaner i senaten kommer att godkänna detta och andra “kreativa lösningar”, skrev 31 republikanska senatorer i ett brev till USA:s utrikesminister John Kerry, rapporterar nyhetssidan The Daily Beast på lördagen som har tagit del av brevet.

“Med tanke på att ett kärnvapenbestyckat Iran utgör det största långsiktiga hotet mot säkerheten i USA, Israel och andra allierade, är vi djupt oroade över varje nytt avtal som, i utbyte mot ytterligare lättnader av USA-ledda internationella sanktioner, skulle tillåta Iran att producera explosiva kärnämne”, skriver senatorerna i brevet.

“Wendy Sherman [USA:s chefsförhandlare] och hennes team är desperata och kommer med dessa “kreativa lösningar” för att dölja det faktum att de inte har lyckats få Iran att gå med på ett enda oåterkalleligt steg i syfte att eliminera Irans kärnvapenkapacitet”, säger den republikanska senatorn Mark Kirk, ledamot i senatens utrikesutskott till The Daily Beast på lördag.