Mänskliga Rättigheter, Nyheter

FN: Inga MR-förbättringar i Iran trots Rohanis löften

Prästerskapets president ”Hassan Rohanis löften om större friheter i den Islamiska republiken har inte resulterat i några stora förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter och yttrandefrihet”, sade FN:s generalsekreterare i en ny rapport om Iran, rapporterar Reuters på fredagen.

FN:s generalsekreteraren Ban Ki-moons årliga rapport till generalförsamlingen om situationen för mänskliga rättigheter i Iran uttryckte även oro över senaste tidens rapporterade ökning av antalet avrättningar i landet, skriver Reuters som tog del av FN-rapporten på fredagen.

”[Iranska regimens] president Rohani har lovat att minska begränsningar av yttrandefriheten samt garantera säkerhet för pressen … [men] tyvärr har dessa löften ännu inte lett till betydande förbättringar, och inskränkningar i yttrandefrihet fortsätter att påverka många områden i [iranska folkets] vardagen”.

Rapporten tillägger att journalister [i Iran] möter fortfarande restriktioner och andra svårigheter.

”Journalister och andra mediepersonal kallas upp eller hålls kvar ofta av rättsväsendet eller bemöter trakasserier och attacker från säkerhetsstyrkorna”, påpekar generalsekreteraren i sin rapport.

”Diskriminering av etniska och religiösa minoriteter kvarstår enligt uppgifter i både lagstiftningen och praktiken” sade Ban Ki-moon med hänvisning till Rohanis upprepade löften om ökad rättvisa för minoritetsgrupper.

”Bahaier förvägras fortfarande rätten att studera på landets universitet och högskolor samt rätt till en statliga anställning … de fortsätter också att uppleva statlig inblandning i den privata sektorn”, sade Bans rapport.

Ett annat löfte enligt FN-rapporten som Rohani inte har levt upp till berör internetcensur, rapporterar Reuters och skriver tidigare i år verkade prästerskapets president ”Hassan Rohani utmana den hårdföra fraktionen i landet genom att säga att Iran bör välkomna internet i stället för att se det som ett hot.”

”Generalsekreteraren beklagar att det faktum att dessa ord ännu inte har lett till praktiska åtgärder och att rättsväsendet har beordrat blockeringen av många sociala medier och webbplatser. … Det är värt att notera att även om sociala medier som Twitter och Facebook är blockerade för de flesta iranier, utnyttjar [iranska regimens] ledarskap sociala medier i allt större omfattning för att sprida sitt budskap”, betonar Generalsekreteraren i sin rapport.

Iranska regimen hävdar att internetcensur är nödvändigt för att skydda medborgarnas moral samt skydda landet mot cyberattacker med hänvisning till dataviruset Stuxnet som infekterade mjukvaran hos regimens centrifuger för urananrikning och gjorde dem självförstörande.

Bans rapport uttrycker även oro för förra årets ökningen av antalet avrättningar i Iran. Enligt Cornell University Law School Deathpenaltyworldwide.org databas genomfördes mellan 624 och 727 avrättningar i Iran förra året. Antalet avrättningar i Iran under 2012 sägs varierar mellan 314 till 580.

FFFI:s egen beräkning visar att iranska regimen har genomfört 479 avrättningar varv många genom offentlig hängning sedan början av 2014.

En majoritet av de avrättade i landet är anklagade för narkotikabrott, sade FN:s generalsekreterare samtidigt som han kritiserade Teheranregimen för att verkställa dödsdomar mot ungdomar.

”Över 160 ungdomar sitter idag i dödscell och minst två har avrättats under de senaste månaderna för brott de begick som minderåriga enligt uppgifter som samlats in från tillförlitliga källor”, sade Ban Ki-moon i sin rapport till generalförsamlingen.

”Minst 2000 personer sitter för närvarande i dödscell i Iran”, rapporterar Reuters på fredagen med hänvisning till siffror från webbsidan Deathpenaltyworldwide.org