Kultur, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Studenter måste ha underrättelseministeriums godkännande för vidare studier

Studenter som vill forska och studera vid Irans högskolor och universitet, måste godkännas av regimens underrättelseministerium, rapporterar regimens statliga nyhetsbyrå ILNA.

Det mer rigorösa översynssystemet orsakar nu förseningar när det gäller att tillkännage resultaten från ansökningar till landets privata universitet, skriver ILNA nyhetsbyrån.

“Baserat på den förordning som antogs av Högsta rådet för kulturrevolutionen i 1998, måste säkerhets- och underrättelseministeriet granska statusen för de som söker till landets universitet och högskolor”, skriver ILNA.

Nyhetsbyrån citerade en “välinformerad källa” som säger att ” … granskningen av de sökande i år är mer precis och noggrant. Detta beror på de frågor som uppkom i förra veckan i samband med att [Rohanis] utbildningsminister röstades bort [av parlamentet].”

Iranska regimens parlament röstade den 20 augusti för att avsätta Hassan Rohanis utbildningsminister, ett steg som den växande oron inom iranska regimens etablissemang över studenternas krav på ökad frihet.

Under debatten inför misstroendeomröstningen uttryckte regimens parlamentsledamöter oro över studenternas ökade opposition mot regimen samt ökade regimkritiska aktiviteter.

En ledamot varnade under debatten för att iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin har under det senaste året distribuerat publikationer i landets universitet.

Mohammad Mehdi Zahedi, regimens tidigare utbildningsminister, uttryckte sitt motstånd mot att låta anhängare till iranska oppositionsgrupper att få återvända till Irans universitet, rapporterade revolutionsgardets engelskspråkiga nyhetsbyrå Tasnim den 18 augusti.

Under det senaste året har högsta andlige ledare Ali Khamenei har också uttryckt oro över politisering av iranska universitet och varnat regeringstjänstemän mot att bidra till det.

Zahedi tillade: “högsta andlige ledare har starkt betonat vid olika tillfällen, särskilt under det senaste året, att ministeriet för vetenskap och universitet inte ska vara en arena för politiska partier.”