Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Iran hotar med 60% urananrikning om nya sanktioner införs

Iranska regimen hotar västmakterna med att avsevärt öka sin urananrikning samtidigt som Internationella atomenergiorganet (IAEA) rapporterar att FN-organets utredning av tidigare misstänkt iranskt kärnvapenrelaterat arbete har kört fast utan några större framsteg.

En ledamot i prästerskapets parlament sade på lördagen att ett lagförslag kommer att antas i parlament vilket banar väg för regimen att anrika uran till 60% renlighet om västmakterna inför nya sanktioner.

Ledamoten Mohammad Hassan Asafari, som också sitter i parlamentets utskott för nationella säkerhetsfrågor, kritiserade USA:s sanktioner mot nya iranska företag och banker och sade ”de nya sanktionerna visar USA:s avsaknad av välvilja”.

Amerikanska utrikes- och finansdepartementet införde i förra veckan ekonomiska straffåtgärder mot över 25 företag och privatpersoner anklagade för stöd av terrorism samt för att ha hjälpt iranska regimens kärnteknikprogram och hjälpt Iran kringgå internationella sanktioner som syftar till att begränsa landets kärnteknikprogram.

Prästerskapets parlamentsledamot varnade att Rohanis regering kommer omedelbart att utveckla och påskynda kärntekniska framsteg om den amerikanska regeringen håller fast vid sin ”negativa inställning” mot samtalen.

En ny konfidentiell rapport från IAEA om iranska regimens kärnteknikprogram visar att FN-organets senaste försök att utreda prästerskapets hemliga kärnvapenarbete har misslyckats utan framsteg, rapporterar Associated Press (AP) på fredagen.

Chefsförhandlare från iranska regimen och USA höll ett bilateralt tredagars möte om prästerskapets kärnteknikprogram i den schweiziska staden Genève med start den fjärde september. Hittills finns det inga uppgifter om hur samtalen har gått och om parterna har gjort eventuella framsteg.