19 dagar sittstrejk tvingade iranska regimen att frige åtta gruvarbetare

En 19 dagar lång sittstrejk i staden Bafgh, där uppemot 5000 gruvarbetare deltog tillsammans med sina anhöriga, tvingade iranska regimens säkerhetsstyrkor att släppa åtta frihetsberövade arbetare, enligt uppgifter till FFFI från Iran.

Regimens agenter försökte förgäves stoppa denna protestaktion genom att hota och skrämma arbetarna och deras anhöriga.

Arbetarna från Bafghs järngruva började strejka den 19 augusti efter att regimens säkerhetsagenter grep ett antal gruvarbetare anklagade för att ha spelat en aktiv roll under en tidigare protestaktion i maj i år, som varade i 40 dagar.

Järngruvan ligger i staden Bafgh i provinsen Yazd där arbetarna och deras familjer utgör cirka hälften av stadens befolkning.

Under den omfattande strejken i maj månad krävde gruvarbetarna att planer på att privatisera 28,5 procent av gruvan skulle skrotas och att aktievinsten från gruvan skulle återinvesteras för att förbättra levnadsförhållandena i staden.

De gruvarbetare som deltog även i strejken krävde att chefen för gruvan skulle avgå samt att arbetstagarna skulle få garantier om anställningstrygghet.

Den protestaktion som började den 19 augusti i år där uppemot 5000 gruvarbetare deltog, var en av de största arbetarprotesterna under de senaste åren i Iran.