Nyheter

Sudan stängde iranska regimens kulturcenter, utvisade diplomater

Sudanesiska myndigheter beordrade på måndagen stängning av den iranska regimens kulturcenter över hela landet, rapporterade AFP på tisdag.
Den iranska regimens kulturattaché och personalen i centrum ombads också att lämna landet inom 72 timmar.

Sudanesiska myndigheter har bekräftat uppgifterna. Sudanesiska medier spekulerade i att de utvisningar var kopplade till regeringens oro för att iranska regimens propaganda och spridning av iranska regimens ideologi bland sudanesiska ungdomar efter intensifiering av verksamheten vid kontoret av den iranska kulturattaché i Khartoum.

Iranska regimen kulturelcenter och dess filialer hade överskridit sina mandat och har “blvii ett hot mot intellektuella och sociala trygghet”, säger  Sudans UD i ett uttalande.

Iran och Sudan har haft goda relationer. Iran är, enligt uppgifter, ett betydande vapenleverantör till Sudan och de två regeringarna är båda uppbackare av Hamas, även om Sudan har förnekat israeliska anklagelser att det har fungerat som en kanal för iranska vapenleveranser till den palestinska gruppen.

Ett annat argument är att flytten gjordes som en gest i syfte att förbättra det alltmer ansträngda relationen med arabiska Gulfstaterna, särskilt Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (UAE), på grund av Khartoums varma relationer med Teheran.