Motståndsrörelsen, Nyheter

Int. konferens i Paris: iranska regimen största hotet mot stabilitet i Irak

p2Konferens i Paris på måndagen högtidlighöll ett årsdagen av massakern i Camp Ashraf, Irak, den första september 2013, då 52 invånare i lägret, medlemmar av iranska oppositionen Folkets mojahedin, mördades kallblodigt av Malikis specialstyrkor på order av iranska regimen.

Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi, tidigare amerikanska regerings- och militärtjänstmän samt parlamentariker och personligheter från Europa och Mellanöstern deltog i måndagens konferensen.

De höll anförande om krisen i Irak, extremistgruppers framfart i Mellanöstern samt vad västvärlden måste göra i kampen mot religiös fundamentalism på frammarsch i regionen.

“Ökning av extremistiska terroristgrupper i Irak är en biprodukt av iranska regimens herravälde och Malikis repressiva styre. Att erbjuda [iranska] regimen en roll i att tygla denna kris kommer att leda till en ännu större katastrof”, var konferensens budskap.

Maryam Rajavi, NCRI:s ledare sade i sitt anförande att “genom [att utnyttja] denna regionala kris försöker prästerskapet fördröja undertecknandet av det slutliga kärnteknikavtalet eller tvinga fram eftergifter som lämnar dörren öppen för dess jakt på kärnvapen.”

Talarna vid måndagens konferens varnade för de förestående faror som hotar invånarna i Camp Liberty. De uppmanade USA och FN att leva upp till sina åtaganden när det gäller trygghet och säkerhet för de 2800 flyktingarna i lägret som alla är skyddade personer. De framhöll att USA måste tvinga regeringen i Irak att häva den anti-human blockaden mot Camp Liberty, särskilt begränsningar mot leveranser av bränsle, mat och medicin. Talarna underströk också att internationella samfundet inte bör tiga inför brott mot mänskligheten och därmed låta en annan humanitär katastrof att ske i Camp Liberty.

“Malikis fall i Irak var ett strategiskt bakslag för prästerskapets envälde. Medan Khamenei och Maliki nu gör sitt yttersta för att vrida tillbaka klockan, är en återgång till den tidigare maktbalansen i Irak omöjligt”, sade Maryam Rajavi i sitt tal vid denna internationella konferens i Paris som högtidlighöll minnet av de 52 lägerinvånare vilka dödades under massakern i Camp Ashraf, den första september 2013.

Hon konstaterade att, “den nya irakiska regeringen kommer att testas genom den grad som den distanserar sig från iranska regimen samt tillåter deltagande av företrädare för samtliga sektorer från det irakiska samhället och håller fria val under FN:s översyn.”

Bland gästerna fanns Patrick Kenndy, Tom Ridge, General Hugh Shelton, Micheal Mukasey, Edward Rendell; ledamöter från Europaparlamentet, Tunne Kelam, Julie Ward och Judith Kirton-Darling; en delegation från Syriens moderata opposition; Ad Melkert, FN:s generalsekreterarens särskilde representant för för Irak (2009-2011); Rama Yade, tidigare fransk minister för mänskliga rättigheter samt, Dominique Lefebvre, medlem i den franska nationalförsamlingen.