Nyheter

Iranska regimens utrikesminister: Vi ”hjälper till” mot IS

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif besökte Irak på söndagen och uttryckte ”stöd för kampen mot extremiströrelsen Islamiska staten (IS) men nekar till påståenden om att prästerskapets envälde skulle vara direkt inblandad i striderna”, rapporterar TT från Stockholm.

”Vi samverkar och arbetar. . . med både den irakiska och kurdiska regeringen för att slå tillbaka IS:s väldigt allvarliga illdåd”, säger Javad Zarif enligt Agence France-Presse (AFP) men förnekade att iranska regimen ska ha sänt marktrupper.

Detta trots att säkerhetskällor i Irak berättade för nyhetskanalen al-Jazeera på lördagen att Iran ska ha skickat soldater för att slåss i Irak. ”Hundratals iranska trupper korsade gränsen för att gå med kampen mot IS”, sade källor till Al Jazeera.

”Hundratals soldater [från iranska regimen] korsade gränsen på fredagen i en gemensam insats med kurdiska Peshmerga strykor för att ta tillbaka staden Jalawla i Diyala-provinsen som tagits över av IS”, sade en kurdisk tjänsteman, som inte vill identifiera sig, till Al Jazeera.

”Det tros vara första gången som en grupp av iranska trupper på denna skala har varit direkt inblandade i striderna mot den sunnimuslimska rebellgruppen”, skriver al-Jazeera.

Den kurdiska källan tillade att de iranska styrkorna drog sig tillbaka över gränsen tidigt på lördagen.