Nyheter

Iranska regimen villkorar samarbeta mot IS med att sanktioner hävs

Iranska regimen villkorar ett eventuellt deltagande i den globala kampanjen för att bekämpa Islamiska staten (IS) med att ekonomiska straffåtgärder mot landet hävs, rapporterar Agence France-Presse (AFP).

”Vi är beredd att gå med i den globala kampen mot IS i Irak om västvärlden häver de kärntekniska sanktionerna mot Iran”, sade Mohammad Javad Zarif, rapporterar regimens nyhetsbyrå IRNA som svar på en uppmaning från sin franska motsvarighet.

”Om vi går med på att göra vissa saker i Irak, måste det bli förändringar i diskussionerna, och alla sanktioner mot Irans kärnteknikprogram måste hävas”, betonade Zarif på torsdagen.

Iranska regimens utrikesdepartement bekräftade på onsdagen att Teheranregimen för diskussioner med flera europeiska regeringar om möjligheten till att vidta gemensamma åtgärder mot IS i Irak.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius uppmanade tidigare i veckan länderna i regionen samt Iran att förenas mot IS-styrkor.

Storbritanniens regering har också indikerat att man överväger ett mer aktivt samarbete med iranska regimen för att bekämpa IS.

Iranska regimens utrikesdepartement avvisar senare under dagen samtliga rapporter om att Teheran ska ha villkorat ett eventuellt samarbete för att bekämpa IS med sanktionslättnader. Regimens UD tillägger att alla uppgifter i detta avseende bygger på en fel översättning av utrikesministerns uttalande om tungvattenreaktorn i Arak, som på persiska uttalas nästan som Irak.

”Idén om att samarbeta med prästerskapets envälde i Iran, världens ledande statliga sponsor av terrorism som är hjärtat och hjärnan bakom spridning av religiös fundamentalism i regionen och världen, för att bekämpa IS är naivt och förnumstigt”, sade FFFI:s vice ordförande Mojtaba Ghotbi.

”Faktum är att iranska regimen är än så länge det land som tjänat mest på IS:s brutala framfart i Iran och Syrien. IS har mycket gemensamt med prästerskapets envälde som att en stat grundad på sharia lagar samt att genomföra offentliga avrättningar och sprida bilderna genom press och sociala medier”, tillade han.