Nyheter

Folkkär poet Simin Behbahani är död

Den folkkära  iranska poeten Simin Behbahani är död. Hon blev 87 år gammal.

Behbahani kallades den iranska lyrikens lejoninna, och var den mest kända och hyllade av landets nutida poeter. Därför var det också mycket besvärande för den iranska regimen att hon var en så frispråkig kritiker av makten i landet.

Simin Behbahani (eller Simin Khalili som är hennes riktiga namn) föddes 1927 i Teheran. Hennes föräldrar,  Abbas Khalili och Fakhr-e Ozmā Arghun, var båda  poeter. Hon började skriva poesi redan som tolvåring och vid fjortonårs ålder publicerade hon sin första dikt.

Simin Behbahani var en av de mest framträdande personerna i den persiska litteraturen och är Irans nationalpoet. Hon var president för Irans författarförbund och har varit nominerad för Nobelpriset i litteratur 1999 och 2002.

Hon har även vunnit priser som Janus Pannonius Poetry Prize.  I mars 2010 vägrades hon utresetillstånd av myndigheterna och togs ifrån sitt pass.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, sänder sina djupaste kondoleanser till hennes familj och iranska folket.